Rotterdam wordt Code Oranje enclave, weer raadslid Leefbaar op kandidatenlijst

Bart van DrunenThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Bart van Drunen: “Met Ombudspolitiek echt naar de mensen luisteren!”

Na Tanya Hoogwerf, Ingeborg Hoogveld en Leefbaarlegende Dries Mosch wordt ook Leefbaar-Rotterdam-raadslid Bart van Drunen kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos die in maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen.

“Wij hopen hiermee een duidelijk signaal te geven dat de manier van politiek bedrijven van Leefbaar Rotterdam veel raakvlakken heeft met hoe Code Oranje het landelijk wil gaan aanpakken. We willen niet over, maar mét de mensen praten: politiek van onderop. We noemen deze manier van politiek bedrijven Ombudspolitiek”, aldus Van Drunen, die wil dat inwoners meer inspraak krijgen. “Wij luisteren al naar de inwoners, door zichtbaar te zijn in alle wijken van de stad. Code Oranje wil het bindend referendum, de gekozen burgemeester en burgertoppen.”

Van Drunen maakt zich zorgen over het tekort aan agenten, zorgpersoneel en leraren. Maar ook over het schrappen van buslijnen en de groeiende afvalberg. “Allemaal ellende veroorzaakt door fout beleid in Den Haag”, aldus Van Drunen.

Nog meer Leefbaren kleuren Oranje

Niet alleen Leefbaar-raadslid Van Drunen maakt bekend voor Code Oranje te gaan, ook de voorzitter van de gebiedscommissie Prins Alexander Vanessa Bruin en Leefbaar-campaigner Bas Berkhof gaan voor de partij van De Mos. Respectievelijk plek 11 en 49 op de kandidatenlijst voor Rotterdam.

“Landelijk komt Code Oranje het dichtst bij de Rotterdamse mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen”, aldus het tweetal.

Eerder kozen ook Ronald Tol (plek 48), Leefbaar gebiedscommissielid Charlois en oud-50Plus-voorzitter en mede oprichter van Leefbaar Rotterdam, John Struijlaard (plek 12), al voor de vernieuwingsbeweging.

Lijsttrekker Richard de Mos is blij met de brede steun uit Rotterdam
“Het is belangrijk dat we als lokale politici de handen ineen slaan voor een stevig geluid in de Tweede Kamer. Gemeenten lopen tegen grenzen aan. Ze komen jaarlijks twee tot drie miljard euro tekort. Door wanbeleid van het Rijk wordt er beknibbeld op jeugd- en ouderenzorg, hebben we een tekort aan agenten, zorgpersoneel en leraren. Overal verdwijnen buslijnen, politiebureaus worden gesloten. Bovendien leggen de gemeenten hun tekorten bij burgers neer door lokale lasten fors te verhogen. Tijd dus voor een geluid in de Kamer dat ervoor zorgt dat er meer geld naar de eigen gemeenten gaat, in plaats van naar Brussel”, aldus De Mos.

Code Oranje wordt de laatste maanden gepeild op Kamerzetels. Volgens opiniemaker Maurice de Hond ligt er een groeipotentieel tussen de drie en de negentien zetels.