Code Oranje Statenlid Pestman wil onderste steen boven bij belangenverstrengeling zonnepark

Robert PestmanThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Pestman: ‘Een gemeentelijke projectleider met winstbejag is niet in de haak’

Het Groningse Code Oranje Statenlid Robert Pestman wil de onderste steen boven in het gevoerde dubbelspel bij de aanleg van een zonnepark dat nu in Glimmen wordt aangelegd. De gemeentelijke projectleider die verantwoordelijk is voor de plannen voor zonneparken ten zuiden van Haren, heeft zelf een commercieel belang in zonne-energie in het algemeen en het park dat nu in Glimmen wordt aangelegd in het bijzonder. Dit park maakt deel uit van het omstreden beleidsplan dat in Ten Boer, Haren en omgeving voor veel onrust zorgt.

“Waar wij Groningers dit zonnepark door de strot geduwd krijgen, blijft er voor beleidsbepalers dus geld aan de privé stok hangen. Notabene bij iemand die door de provincie tot energiecommissaris is benoemd. Dat is je reinste belangenverstrengeling”, aldus Code Oranje Statenlid Pestman, die alleen zonneparken wil toelaten als daar onder Groningers draagvlak voor is. Pestman: “Er wordt nauwelijks geluisterd naar argumenten van bewoners, die de zonnepanelen niet zien zitten. Dit omdat zowel de natuur als het landschap daar door de hoogspanningskabels zwaar onder te lijden hebben. Nu blijkt dat de verantwoordelijke gemeentelijke projectleider eigenaar is van bedrijven die het zonnepark mede mogelijk maken, moet deze hele exercitie van de baan.”

Hij wordt daarin ondersteund door de landelijke energiecommissaris Ruud Koornstra. “Leg zonnepanelen op daken bij mensen die we daar financieel beter van laten worden, maar stop het volbouwen van weilanden ermee”, aldus Koornstra, die als nummer 4 op de kandidatenlijst van Richard de Mos staat.

Het Statenlid stelt vragen aan Gedeputeerde Staten over de zaak.