Richard de Mos na vele autobranden: “Lik op stuk beleid en groepsaansprakelijkheid uitbreiden!”

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag pleit voor lik op stuk beleid bij het neerleggen van de rekening van autobranden bij daders en ouders van minderjarigen. Afgelopen nacht gingen door het hele land heen veel auto’s in vlammen op.

Laat er geen misverstand bestaan over waar de rekening van de autobranden rondom de jaarwisseling moet worden gelegd: bij de daders en – in geval die daders minderjarig zijn – bij hun ouders.

Was je erbij, ben je erbij

“Laten opdraaien voor de daadwerkelijke schade is niets nieuws, dat kan juridisch al lang. Het probleem zit in de uitvoering. Bij dit soort figuren werkt alleen lik op stuk. Ook zinvol is het uitbreiden van groepsaansprakelijkheid naar iedereen die er bij aanwezig is, los van individueel handelen. Maak wetgeving waardoor bij de volgende jaarwisseling aanwezig zijn bij door vuurwerkhooligans veroorzaakte rellen en autobranden strafbaar wordt. Iedereen die er bij staat kan worden opgepakt, lik op stuk en de rekening ontvangen. Was je erbij, ben je erbij!”, aldus Richard de Mos.