Gronings Statenlid Robert Pestman verder als Code Oranje

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Robert Pestman kiest voor lokale belangen met Code Oranje.

Het Statenlid Robert Pestman sluit zich per direct aan bij Code Oranje, de landelijke vernieuwingsbeweging van Richard de Mos welke op 17 maart meedoet met de Tweede Kamerverkiezingen. 

“Omdat Forum voor Democratie een koers vaart, die niet langer de mijne is, sluit ik mij aan bij Code Oranje. Een beweging met oog voor de belangen van de regio. En dat is hard nodig, want door bevolkingsgroei dreigt het platteland te verdwijnen en de regio volgebouwd te worden. Zonder dat wij Groningers daar iets over te zeggen krijgen,” stelt Pestman, die voor Code Oranje ook het Groningse gezicht wordt. “Vorige week presenteerde Code Oranje haar basiself met prima uitgangspunten, waarin ik mij helemaal kan vinden.”.

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos is blij met de komst van Pestman.  

“Robert is het toonbeeld van Groningse nuchterheid en hij wil knokken om die Groningse belangen op de agenda van politiek Den Haag te krijgen. Of het nu gaat om de gevolgen van krimp, ruimhartige en snelle compensatie voor de aardgasboringen of de toekomstige inrichting van het platteland, Robert zal te vuur en te zwaard opkomen voor zijn Groningen. Geen verdere aantasting van het landschap”, aldus De Mos, die Code Oranje laat aansturen door veel lokale partijen in het land. Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op een zetel gepeild, met een groeipotentie dat volgens De Hond ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Eerder presenteerde de beweging, naast lijsttrekker De Mos, de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf, Energie Commissaris Ruud Koornstra en ondernemer Mick de Vlieger als kandidaten. 

===

De Basiself Van Code Oranje  

 1. Pal staan voor de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting 
 2. Oplossen woningnood: vooral binnenstedelijk bouwen, geen huurstijgingen & kansen voor starters
 3. De kiezer beslist: bindende referenda, burgertoppen, gekozen burgemeester 
 4. Versterk de lokale democratie: meer geld naar gemeenten & regio
 5. Corona-aanpak: consequent, transparant en met maatwerk
 6. Koester MKB en ZZP: minder regels, lagere lasten
 7. Beperken immigratie, stevig op integratie & waarderen van tradities 
 8. Verstandig duurzaam: tégen dure klimaatakkoorden, vóór schoon, circulair & nieuwe betaalbare energiebronnen
 9. Beter salaris, minder werkdruk en meer personeel in zorg, onderwijs, politie en defensie (naar 2% bbp) 
 10. Goede gezondheidszorg, verlagen eigen risico, meer preventie, zorg in de wijk en heropenen bejaardentehuizen 
 11. De burger beslist over Europees beleid, begroting en soevereiniteit