Richard de Mos over aanpak vuurwerkhooligans

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Pak hele groep aan met het ‘je was erbij, je bent erbij’ principe!”

In Veen is de brandweer in de nacht van vrijdag op zaterdag met zwaar vuurwerk bekogeld tijdens een poging een autobrand te blussen. De hulpverleners keerden daarop terug naar de brandweerkazerne. Volgens regionale media waren er zo’n honderd mensen op straat. Ze hadden drank bij zich en er was luide muziek te horen. De politievakbond ACP spreekt van onvoorstelbaar asociaal en onacceptabel gedrag. Ook in veel andere plaatsen was het onrustig met vuurwerkhooligans en talloze (auto)brandjes.

Langzamerhand wordt de situatie op sommige plekken onhoudbaar. Dat is aantoonbaar het geval wanneer de brandweer gedwongen wordt te vertrekken. Toeschouwers bij deze rellen hebben daar niets te zoeken. Zij moedigen, door hun aanwezigheid, de relschoppers louter aan. Mensen die zogenaamd “alleen” maar toekijken hebben op die manier een belangrijk aandeel in het aanrichten van de schade. Het wordt tijd voor strenge wetgeving waarbij toeschouwers in dit soort situaties strafrechtelijk én civielrechtelijk mede-aansprakelijk worden voor de in hun aanwezigheid aangerichte schade”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die pleit voor het instellen van het ‘je was erbij, je bent erbij’ principe. Code Oranje heeft het helemaal gehad met vuurwerkhooligans en rellende jeugd die hele wijken in Nederland terroriseren. 

“Het is voor de politie moeilijk om individuen aan te houden omdat de jeugdbendes in groepsverband hun misdrijven plegen. Daarom moet de hele groep worden bestreden”, aldus De Mos.