“Gemeenten, help ondernemers gesloten winkels in omdenken naar online”

Den HaagThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
Code Oranje en een fors aantal lokale partijen willen dat gemeenten ondernemers, van wie de winkels vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn, helpen omdenken om zo toch hun producten aan de man te brengen. 
 
“Talloze winkeliers worden met deze lockdown keihard getroffen, omdat zij hun deuren hebben moeten sluiten. De lokale overheid moet ambtenaren inzetten om ondernemers van deze gesloten winkels te helpen omdenken. Van fysiek producten kopen in de winkel naar online, thuisbezorgen of gecontroleerd afhalen,” stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos. Naast zijn eigen partij Hart voor Den Haag, wordt hij in deze oproep gesteund door de raadsleden Wil van Soest van de Partij van de Ouderen Amsterdam, Cor Verbeek van Ouderen Appel Eindhoven, Josette Hogewoning van ONS Vlaardingen en Peter van der Velden van Volkspartij Nissewaard. 
 
Code Oranje hoort dat veel ondernemers die een winkel runnen, lang niet altijd weten geen hoe zij hun producten online moeten verkopen. Zij kennen soms nauwelijks de weg op social media, terwijl hun klanten daar wel actief zijn. Gemeenten kunnen met hun sociale media-experts de broodnodige hulp aanbieden, om te kijken op welke manier en vooral met welke tone-of-voice we kanalen als Facebook en Instagram optimaal kunnen inzetten om ondernemers geld te laten verdienen. “Veel ondernemers staat het water aan de lippen. Als gemeenten ze met een leger social media-experts op weg kunnen helpen, zodat ze online sterker staan, is dat een steuntje in de rug”, stelt De Mos namens de vijf lokale partijen. 
 
De Code Oranje lijsttrekker pleit er ook voor dat de overheid veel duidelijker wordt in haar communicatie rondom corona. Daarnaast moeten gemeenten proactief meedenken hoe ondernemers hun klanten producten kunnen laten afhalen in een gecontroleerde omgeving. De Mos: “De verwarring was vorige week dinsdag en woensdag groot in de retailwereld. Waar winkelketens als Hema, Wibra en Action eerst nog besloten open te blijven, werden zij woensdag teruggefloten door het Kabinet. Volgens retail experts was de verwarring niet ontstaan als de politiek helder was geweest. Die helderheid moeten we nu verschaffen door ondernemers overal toestemming geven om spullen af te laten halen bij de winkeldeur om het omzetverlies enigszins te compenseren.” 
 
Nu al post-coronatijdperk plannen maken voor winkelstraten 
 
De leegstand, die voor Corona in veel winkelstraten al een probleem was, zal tijdens en na de pandemie verder oplopen. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde begin deze maand al dat winkelleegstand de komende twee jaar gemiddeld met ruim 40 procent toe zal nemen. 
 
“Om verpaupering tegen te gaan moeten gemeenten, samen met winkeliersverenigingen, vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden, nu al plannen gaan maken over de inrichting van de winkelstraten voor na de pandemie”, aldus De Mos, die denkt aan huurkortingen voor ondernemers die in zwaar weer komen, gratis parkeren, het toevoegen van leisure, (tijdelijke) studentenhuisvesting en het toevoegen van wijkfuncties, zoals bibliotheken en medische centra. De Mos: “Het gesprek voor toekomstige vitale winkelstraten moet nu gevoerd worden. Het is vijf voor twaalf.”