OPINIE: Coronacrisis dé kans voor Rutte om keiharde bezuinigingen op zorg terug te draaien

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
Door Richard de Mos
 
Premier Mark Rutte zal het volk vanavond om 19.00 uur toespreken vanuit het Torentje om extra coronamaatregelen aan te kondigen.
Richard de Mos

Richard de Mos is lijsttrekker van Code Oranje en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag

Deze zullen naar waarschijnlijkheid streng worden. De forse stijging van het aantal positieve testen zal de reden zijn om ingrijpende lockdown maatregelen te nemen. En zo zijn we in de volgende episode beland van het ronduit zwalkende coronabeleid van Rutte III. De 180 graden draai met de mondkapjes van ‘schijnveiligheid’ naar verplichting. De willekeur van maatregelen, waar uiteten gaan in een gecontroleerde omgeving niet mag, en het winkelen in grote groepen, neem Black Friday, wél. De reeks aan beloften die Hugo de Jonge keer op keer niet leverde. Een tekort aan testcapaciteit en onvoldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel. De Jonge stond erbij en keek ernaar. Lichtpuntje: partijen in de Tweede Kamer namen het Code Oranje voorstel over om het tekort aan zorgpersoneel te ledigen met een Nationale Zorgreserve voor mensen met ervaring in de zorg. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. In plaats van een consequente en transparante aanpak, waar de crisis met maatwerk besteden moet worden, worden we geconfrontreerd met ‘hapsnap’-politiek, die onze economie kapot maakt.
 
Bovendien zorgt Rutte zijn wanbeleid ervoor dat de coronacrisis ons veel harder raakt dan als de zorgsector wél op orde was geweest. Ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen waarschuwden ons zo’n 3 jaar geleden over de gevolgen van de grootscheepse zorgbezuinigingen van het kabinet Rutte. Ze vreesden dat de zorg voor kwetsbare mensen door de bodem zou zakken door financiële problemen en een personeelsgebrek. Deze coronacrisis laat zien dat we aan alles tekort hebben, maar biedt ook de kans om fouten uit het verleden te herstellen.
 
Het sluiten van ziekenhuizen, het ontslaan van tienduizenden medewerkers uit de zorgsector, het terugbrengen van het aantal ic-bedden, het met miljarden euro’s tegelijk snijden in de gezondheidszorg werd ‘business as usual’ voor Rutte & Co. Het gezegde een gewaarschuwd mens telt voor twee was bij de leidinggevenden van dit land aan dovemansoren besteed.
 
Dat het Centraal Planbureau waarschuwde dat mega bezuinigingen onhaalbaar zouden zijn en tot een slechtere zorg zouden leiden? Boeien!
 
Dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei bang te zijn dat deze ingrepen ten koste zouden gaan van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg? Lekker belangrijk!
 
Dat verpleegkundigen op de spoedeisende hulp stelden dat er aan kostenbesparingen op de zorg een grens zit? Onzin!
 
Dat de belangenvereniging voor verpleegkundigen vaststelde dat de budgetverlaging voor de wijkverpleging, gezien de al bestaande personeelstekorten, cliëntenstops en hogere administratieve lasten, echt zorgwekkend is? Kolder!
 
De zorgen van de Landelijke Huisartsen Vereniging die vonden dat minder doen bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg ertoe zal leiden dat steeds meer patiënten bij de al overvraagde huisartsen terecht zouden komen? Flauwekul!
 
En dat het sluiten van ziekenhuizen zou leiden tot toenemende wachttijden voor behandelingen, verdere ritten naar ziekenhuizen en het kwijtraken van artsen door wie mensen jarenlang zijn geholpen? Who cares?
 
Ondanks alle waarschuwingen van professionals, een groeiende bevolking en een toenemende vergrijzing is de kaalslag op de zorg met onverminderde energie voortgezet. En nu? We hebben in Nederland veel te weinig bedden op de intensive-care-afdelingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei bij de eerste coronagolf rekening te houden met een ‘oorlogssituatie’, waarbij mensen boven de 70 niet meer opgenomen worden. Het Rijk heeft aangegeven diepe zakken te hebben en miljarden te willen investeren ter bestrijding van het coronavirus. Laten we daarin dan de uitgelezen kans zien om de keiharde bezuinigingen op de zorg terug te draaien. Met een goede zorg, zijn we ook beter in staat om de economie draaiende te houden. Corona laat zien dat dit broodnodig is.