Richard de Mos over ambities richting Tweede Kamer

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

De regionale omroep Omroep West had wat vragen over de ambities van Richard de Mos richting Tweede Kamer en de combinatie met het lidmaatschap van de Haagse gemeenteraad.

Lees het hier:

Haagser kan je het niet krijgen: Richard de Mos. Hij is partijleider en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Hij kent het klappen van de zweep op het Binnenhof al, want hij zat eerder voor de PVV in de Kamer.

Met zijn eigen partij Groep de Mos werd hij in 2018 de grootste van Den Haag. Hij trad toe tot het college, maar belandde in 2019 weer in de oppositie toen duidelijk werd dat hij en twee partijgenoten verdachte zijn in een corruptieonderzoek. Sindsdien probeert hij het Openbaar Ministerie ervan te overtuigen dat hij onschuldig is. De Mos wil met Code Oranje (en zijn advocaat Peter Plasman) het Binnenhof onveilig gaan maken.

Wat bezielt je om naar het Binnenhof te willen?

‘Ik ben een volksvertegenwoordiger pur sang. Dat is luisteren naar de mensen en politieke instrumenten inzetten om aan hun wensen en noden te voldoen. Die oplossingsgerichte ombudspolitiek wil ik ook naar de Kamer brengen.’

Wat hebt u Hagenaren, Hagenezen, Scheveningers en Loosduiners te bieden? Oftewel: waarom zouden ze op 17 maart op u moeten stemmen?

‘Code Oranje wil juist de lokale politiek versterken, bijvoorbeeld door het gelijktrekken van financiële rijkssteun tussen landelijke partijen en lokale partijen. Lokale partijen, die hun stad of dorp vaak veel beter kennen, moeten zelf hun geld ophalen, bijvoorbeeld bij de lokale bakker, slager of bij een zalencentrum. Als dat gebeurt, dan trekken de landelijke subsidieslurpers de cliëntelismekaart. Dat moet veranderen. Überhaupt moet de regio veel belangrijker worden: meer inspraak voor burgers en meer geld.’

Hoe moet het verder met de Haagse gemeenteraad als na de Tweede Kamerverkiezingen (best veel) lokale kennis en ervaring is vertrokken?

‘Goed nieuws! Ik blijf als ik op 17 maart 2021 namens Code Oranje Kamerlid ben geworden, raadslid bij Hart voor Den Haag. Ik heb mijn achterban een spetterende Zetonsop23-campagne beloofd. Mijn groen-gele hart ligt in Den Haag en voor die Haagse belangen wil ik ook in de Kamer knokken. Mijn kennis en ervaring zal dus niet vertrekken, integendeel; die zal alleen maar versterkt worden.’

Kiest u maar: de Hofvijver of de Noordzee?

‘Nou moet het door mij zeer gewaardeerde journaille van Omroep West generlei malle vragen gaan stellen. De stad zit in mijn hart: van Schilderswijk tot Scheveningen, van Mariahoeve tot Loosduinen. Den Haag is met 11 kilometer strand dé stad aan de Noordzee. Het is heerlijk om hier langs te lopen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Maar natuurlijk houd ik net zoveel van die prachtige binnenstad, met het Lange Voorhout, de Vijverberg en de Hofvijver. Conny Stuart bezong onze stad in ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ op een voor mij perfecte wijze. Ik ga hier nooit meer weg.’