Twee politiek ervaren vrouwen in top 10 Code Oranje

ingeborg hoogveld hannie stuurmanThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
Ingeborg Hoogveld en Hannie Stuurman willen de Kamer in 
 
Oud-Leefbaar-Rotterdam-raadslid Ingeborg Hoogveld en oud-PvdA-Kamerlid Hannie Stuurman willen namens de vernieuwingsbeweging Code Oranje de Tweede Kamer in. Nadat eerder bekend werd dat Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf op drie staat, wordt de Rotterdamse regio goed vertegenwoordigd: Hoogveld (Rotterdam) staat in de kieskring Rotterdam op plek 5, Stuurman (Goeree Overflakkee) op plek 7.
 
Van 2014 tot 2018 had Ingeborg Hoogveld namens Leefbaar Rotterdam als raadslid de onderwerpen werk & inkomen en democratische vernieuwing in haar portefeuille. In de periode daarvoor was zij deelgemeentebestuurder. Hoogveld is nu lid van het verenigingsbestuur van de grootste partij uit de Maasstad. “Ik vind dat we als inwoners van dit land veel meer mogelijkheden tot inspraak moeten hebben. De overheid en de democratie moeten zich daarop aanpassen door met hun tijd mee te gaan. Zoals we dagelijks op onze social media zitten of op onze laptop om onze zaken te regelen of onze inkopen te doen, zo zouden we ook dagelijks mee moeten kunnen kijken én beslissen over alles wat er om ons heen gebeurt”, stelt Hoogveld, die zich in haar tijd als raadslid sterk maakte voor de realisatie van een app waarop je alles kunt zien wat er in je omgeving gebeurt. Dus van een weg die opgebroken wordt, tot een gebouw in je directe omgeving dat een andere bestemming krijgt. Actief geïnformeerd worden en vervolgens de mogelijkheid krijgen om te reageren, moet vanzelfsprekend zijn, vindt Hoogveld. “Omdat het vernieuwen van de democratie  een speerpunt is van Code Oranje  en omdat de beweging oplossingsgerichte politiek voorstaat, wil zij met de beweging in zee. Code Oranje pleit voor het bindend referendum, de gekozen burgemeester, burgertoppen, burgerbegrotingen en burgerjury’s. “Net als Leefbaar Rotterdam doet, geeft Richard de Mos in Den Haag al jaren het goede voorbeeld, door met zijn Ombudspolitiek samen mét burgers problemen op te lossen. Met mijn kennis van politiek, bestuur en overheid en met mijn verbindende eigenschappen denk ik een goede rol in het team van Code Oranje te kunnen vervullen,” stelt Hoogveld.
 
FNV-vakbondsvrouw wil knokken voor ZZP-ers
In de Kamer hield Stuurman zich vooral bezig met emancipatie, kinderopvangbeleid, medezeggenschap, arbeidstijden en -omstandigheden, flexwet en wet arbeid en zorg. “Nog steeds zie ik dat de sociale zekerheid en arbeidsongeschiktheid van ZZP-ers nog steeds niet goed geregeld is.”, aldus Stuurman, die stelt dat ZZP-ers ook worden vergeten bij het pensioen. Stuurman: “Zzp’ers hebben als ondernemer sinds jaar en dag een eigen verantwoordelijkheid voor hun oude dag. Lang niet iedere zelfstandige spaart echter voor pensioen. Er zijn zzp’ers – vaak vrouwen – met een laag inkomen in dienst­verlenende beroepen, zoals schoonmaker of thuiszorghulp. Het is voor deze groep vaak geen bewuste keuze om zzp’er te zijn. Zij zijn onderdeel van de ‘flexibele schil’ van ondernemingen. Voor deze groep kan het al moeilijk zijn om rond te komen, laat staan om bij te sparen voor de oude dag. Namens Code Oranje wil ik ervoor pleiten concrete maatregelen komen die de toegang van zelfstandigen tot het pensioen­stelsel verbeteren. Dan kunnen zzp’ers straks ook meevieren als het Nederlandse pensioenstelsel weer als beste ter wereld wordt gekozen. Een pensioenstelsel waarin het niet uitmaakt of je in vaste dienst of als zzp’er werkt.”

Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op een zetel gepeild, met een groeipotentie dat volgens De Hond ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Eerder presenteerde de beweging, naast lijsttrekker De Mos, de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf, Energie Commissaris Ruud Koornstra en ondernemer Mick de Vlieger als kandidaten.