Code Oranje: ‘Horeca heropenen en volledig compenseren!’

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -
LIJSTTREKKER RICHARD DE MOS: GEHEIME NOTITIE HORECA IS SCHOFFERING VAN ZWAAR GETROFFEN SECTOR 
 
DEN HAAG – Heropening van restaurants zal het onveilige thuisbezoek flink doen beperken. Dat staat in een geheime notitie van het ministerie van Economische Zaken. Het besmettingsrisico zou zelfs kunnen dalen als bedrijven zich houden aan strikte voorwaarden en protocollen. Achter de schermen werken minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) al weken aan een plan om restaurants weer open te krijgen. Ze werken daarbij samen met de sector, experts en het RIVM. In de notitie worden berekeningen van het RIVM aangehaald. In de notitie wordt geconcludeerd dat gesloten horeca amper effect heeft op het besmettingsgetal (R-waarde). Uit de laatste rapportage van het RIVM blijkt dat mensen elkaar vooral thuis besmetten. „Horecabezoek lijkt de afgelopen maanden verplaatst te zijn naar de onveiligere thuissituatie”, staat in de notitie. Op papier wordt een harde conclusie getrokken: „Besmettingen zijn niet te koppelen aan een sector zoals de horeca, maar aan het plaatsvinden van onveilige contactmomenten.”
 
“Het bewust dichthouden van de horeca, wat zal leiden tot vele failissementen was al niet uit te leggen, maar met deze kennis kunnen we stellen dat de gehele horecasector wordt geschoffeerd”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die eist dat de gedwongen sluiting van de horeca als de wiedeweerga teniet wordt gedaan. “Bovendien moet deze zwaar getroffen sector volledige worden geceompenseerd”.