Statenlid Overijssel sluit zich aan bij Code Oranje

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Johan Stuut: “Houd het boerenland in boerenhand” 
 
Johan Stuut, die zich eind vorige week met een aantal fractiegenoten heeft afgesplitst van Forum voor Democratie, heeft zich aangesloten bij Code Oranje. Dit houdt in dat Stuut namens de landelijke vernieuwingsbeweging van lijsttrekker Richard de Mos op de Overijsselse lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart zal staan. Met zijn afgesplitste Statenfractie maakt hij zijn termijn af. 
 
“Ik ben een warm pleitbezorger van de directe democratie, politiek waarbij je mét in plaats van óver mensen praat. Code Oranje heeft dat tot één van haar speerpunten verklaard”, aldus Stuut, die woonachtig is in het hart van Overijssel, Nijverdal. 
 
Stuut maakt zich grote zorgen over de aantasting van het Twentse en Sallandse landschap en het volledige gebrek aan steun vanuit Den Haag voor de landbouwsector. “Houd het Boerenland in Boerenhand. Veel landelijke partijen willen het platteland volbouwen met huizen om de enorme bevolkingsgroei het hoofd te bieden. Ook industriële zonnevelden en windturbines bedreigen onze landbouwgronden. Ik wil aantasting van het landschap, de Twentse cultuur en haar tradities, juist voorkomen”, aldus de ervaren volksvertegenwoordiger, die sinds 2019 Statenlid is en eerder 12 jaar lang raadslid en fractievoorzitter was van een lokale partij in Hellendoorn. 

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos is blij met de komst van Stuut: “Met Johan halen we een echt Twents geluid in huis, iemand die als interim directeur op een school, ook nog eens een brok aan onderwijs ervaring met zich meebrengt.” 

Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op een zetel gepeild, met een groeipotentie dat volgens De Hond ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Eerder presenteerde de beweging, naast lijsttrekker De Mos, de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf, Energie Commissaris Ruud Koornstra en ondernemer Mick de Vlieger als kandidaten. Binnenkort presenteert de vernieuwingsbeweging, die burgers veel meer invloed wil geven, haar verdere politieke agenda.