Code Oranje pleit voor ‘vliegende’ legerbrigades tégen vuurwerkhooligans

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

“Bommen in woonwijken is onaanvaardbaar”, stellen Richard de Mos en Sébas Diekstra.

Code Oranje, de nieuwe landelijke beweging die op 17 maart meedoet met de Tweede Kamerverkiezingen en al op zetels wordt gepeild, maakt zich ernstige zorgen over het feit dat hele wijken in Nederland worden geterroriseerd door zwaar vuurwerk.

“In plaats van de beperkte handhavingscapaciteit van de politie in te zetten op het bestrijden van vuurwerkhooligans en zware vuurwerkbommen, vergelijkbaar mét granaten, heeft het Kabinet een totaal vuurwerkverbod afgekondigd. Een fopspeen zo blijkt, waar niet alleen de goeden onder de kwaden lijden en de politie nóg meer moet handhaven, maar waar asociaal tuig en andere vandalen zich ook nog eens niets van het totaal verbod aantrekken en complete wijken terroriseren met hun vuurwerkbommen”, aldus Code Oranje lijsttrekker en Haags raadslid Richard de Mos, die ervoor pleit om bezit van zwaar vuurwerk onder de wapenwet te laten vallen. “Zo kunnen we ook zwaarder straffen!”

Code Oranje kandidaat-Kamerlid Sébas Diekstra, advocaat en oud-beroepsmilitair, pleit voor de inzet van ‘vliegende’ brigades met militairen die de politie ondersteunen om orde op zaken te stellen in wijken waar raddraaiers de dienst uitmaken, zoals in Roosendaal, Arnhem en Urk. Uitzonderlijke situaties, vragen om uitzonderlijke maatregelen. 

Ook zou deze speciale eenheid worden belast met het ondersteunen bij het opsporen van illegale handelaren, die online hun levensgevaarlijke zware vuurwerk, vergelijkbaar met granaten, makkelijker verkopen dan de shoarmaboer zijn broodje Kebab. “De politie kampt na drie Kabinetten Rutte nog altijd met een gigantisch tekort aan agenten, die hierdoor niet weten waar te beginnen met handhaven. Als Defensie met harde militaire bijstand nu al kan ondersteunen, kan het zéker helpen de openbare orde en de algemene veiligheid te garanderen“, aldus Diekstra.