Advocaat Peter Plasman: “Ruimhartige schadevergoedingen bij Trial by media!”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
In de wekelijkse Echte Jan Radioshow, die tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 in het teken staat van de nieuwe politieke beweging Code Oranje, kondigt topadvocaat Peter Plasman aan dat er harder opgetreden moet worden tegen de steeds vaker voorkomende trial by media. Ook pleit hij voor ruimhartige schadevergoedingen bij reputatieschade. 
 
De runningmate van lijsttrekker Richard de Mos vindt het een zeer zorgelijke ontwikkeling dat burgers in de media steeds vaker worden opgespoord, opgejaagd, vervolgd, berecht én bestraft, zonder dat zij zichzelf kunnen verdedigen. 
“De beeldvorming, de framing, is beslissend. Onder het mom van ‘waar rook is, is vuur‘, worden mensen voor de rest van hun leven beschadigd, ook als er een vrijspraak volgt”, aldus Plasman, die pleit voor uiterste terughoudendheid van media, politie en het Openbaar Ministerie als het gaat om beschuldigingen in de pers. Plasman: “We moeten af van het idee dat iedereen weet hoe het zit, behalve de rechter.” 
 
Rol voor de Raad voor de Journalistiek 
Het kandidaat-Kamerlid van Code Oranje wil dat er middels ruimhartige schadevergoedingen bij reputatieschade drempels worden opgeworpen om onjuiste berichtgeving, waar personen willens en wetens kapot worden gemaakt, tegen te gaan. “Ook de Raad voor de Journalistiek zou hierbij een verantwoordelijkheid moeten nemen. Als je ziet wat er voor onterechte drek over onschuldige mensen wordt uitgestort moet dat écht anders”, aldus de Code Oranje advocaat.  
 
De Echte Jan Radioshow Podcast is elke zaterdag rond 13 uur te beluisteren via Spotify, SoundCloud en iTunes. Filmfragmenten zijn terug te zien via het social media kanalen van Code Oranje.