Hart voor Den Haag en Code Oranje pleiten voor Schoolcops en boetes bij wapenbezit

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Lijsttrekker Richard de Mos en raadslid Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag/Groep de Mos): “Meer kluiscontroles en preventief fouilleren op scholen!”

Uit cijfers van de Inspectie van de Inspectie van het Onderwijs en onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat de omvang van wapenbezit op scholen enorm is gestegen. In het afgelopen jaar werd 358 keer een leerling geschorst of definitief van school gestuurd voor wapenbezit. In schooljaar 2018/2019 was dit nog 256 keer, in het schooljaar 2017/2018 was dit 178 keer. “Deze stijging is ongekend”, aldus Klaas Hiemstra van adviesorgaan Stichting School en Veiligheid.

“Dit moet toch eindelijk alle alarmbellen doen afgaan. Onze jeugd loopt steeds vaker met een wapen rond op school. Dat blijkt elke keer opnieuw uit de cijfers. Het aantal schorsingen door wapenbezit is verdubbeld in twee jaar tijd. Onder dit topje van de ijsberg is het toenemende wapenbezit een levensgevaarlijk groot probleem, waar maar niet kordaat tegen opgetreden wordt”, stellen de Hart voor Den Haag raadsleden Arjen Dubbelaar en Richard de Mos (tevens ook lijsttrekker bij Code Oranje) 

Beide raadsleden pleiten al langer tevergeefs voor maatregelen. Ze willen Schoolcops, een politieteam dat onaangekondigd op scholen komt controleren of er scholieren zijn die wapens, vuurwerk en / of drugs bij zich hebben. Ook willen ze dat ouders van minderjarige wapenbezitters forse boetes krijgen. “Goede scholen, zijn veilige scholen!”

Geweldsverheerlijkende Drillraps aan banden. Waar blijft die Zwarte lijst? 

Uit eerder onderzoek bleek dat tien procent van de docenten wel eens een leerling met een wapen op school heeft opgemerkt. Ook het bezit van (zwaar) vuurwerk en drugs is gesignaleerd.

“Beter voorkomen dan genezen is het spreekwoord. De school moet een veilige omgeving zijn voor onze leerlingen en docenten. Dat wapen moet afgepakt worden. Dus onaangekondigd preventief fouilleren en met regelmaat de schoolkluisjes doorzoeken om deze ontwikkeling de kop in te drukken is een bittere noodzaak” aldus beide raadsleden, die balen van het gebrek aan urgentie bij het stadsbestuur. De Mos en Dubbelaar: “Naast het laks omgaan met voorstellen voor het verbeteren van de veiligheid op scholen, wachten we nog steeds op de door burgemeester Van Zanen beloofde zwarte lijst van drillrappers die in hun ‘muziek’ oproepen tot geweld en de op ons verzoek toegezegde wapeninleveractie op politiebureaus.”

Lees hier de schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos