Statenlid Noord-Holland sluit zich aan bij Code Oranje

Wil van SoestThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
Wil van Soest (84) kandidaat-Kamerlid: “Het moet toch mogelijk zijn om zónder ruzie een ouderengeluid in de Kamer te laten horen?”  
 
Het Noord-Hollandse Statenlid Wil van Soest sluit zich per direct aan bij de nieuwe politieke beweging Code Oranje van Richard de Mos. “Ik ken Richard de Mos al heel lang. Met zijn Ombudspolitiek brengt hij politiek dichterbij hele groepen mensen en is hij écht geïnteresseerd in de oplossing. Daar wil ik hem, ook in de Tweede Kamer, bij helpen. Zolang je actief blijft, blijf je ook fit. Het is niks voor mij om achter de geraniums te zitten”,  aldus Wil van Soest, die het ruziënde 50PLUS teleurgesteld achter haar laat. “Ze hadden goud in handen, stonden op 10 zetels in de peilingen, maar kozen voor intern gekonkel. Hierbij is het ouderenbelang voor geen millimeter gediend. Code Oranje zal zich wél inzetten voor het beschermen van kwetsbare ouderen, voor de terugkeer van bejaardentehuizen en voor goede voorzieningen, onder andere in de zorg.”
 
Raadslid Amsterdam
Naast Statenlid is Van Soest hét gezicht van de lokale Amsterdamse Partij van de Ouderen. Het oudste raadslid van Nederland is fractievoorzitter en zet zich onvermoeibaar in voor de senioren in de hoofdstad. “Geschikte woningen voor ouderen en kleinschalige zorgwoningen. Bereikbare gezondheidszorg in de buurt, bus- en tramhaltes op loopafstand en voldoende bankjes en openbare toiletten. Dat zijn allemaal voorzieningen die het leven van ouderen, die veelal langer thuis moeten wonen, prettiger maken. Daarnaast doet de groeiende eenzaamheid onder ouderen mij enorm veel verdriet en doe ik er alles aan om dat te voorkomen en de stad uit te jagen”, zegt Van Soest, die in Amsterdam een partnerschap met Code Oranje aangaat. 
 
Van Soest haar naam zal op nummer zes van de kandidatenlijst in de drie Noord-Hollandse kieskringen prijken. “Het is uniek dat Wil op haar 84e nog zo ontzettend begaan is met het welzijn van ouderen en dat zij zich daarvoor wil blijven inzetten. Onlangs stelde ze in een interview met De Telegraaf dat ‘oud ook maar relatief is’ en daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Ze brengt ruim dertig jaar ervaring in de lokale politiek mee en dat is veel waard”, stelt Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos, die met Code Oranje pleit voor oplossingsgerichte Ombudspolitiek, voorbij het traditionele links-rechts-denken. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bestaande lokale partijen. De Mos: “Het wordt tijd dat er eindelijk eens met de inwoners van Nederland wordt gepraat, in plaats van over hen. Het bindend referendum is hierbij het ultieme middel. Binnenkort presenteert Code Oranje haar Agenda, waarin de overige speerpunten van de beweging staan.”
 
Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op een zetel gepeild, met een groeipotentie dat volgens De Hond ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Eerder presenteerde de beweging, naast lijsttrekker De Mos, de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf en Energie Commissaris Ruud Koornstra als kandidaten.