Kandidaat-Kamerlid Diekstra na schrijnende jeugdzorg-uitzending van De Hofbar: ‘Kabinet pak de regie terug!’

jeugdzorgThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Code Oranje stelt, na een alarmerende uitzending van het Powned-programma De Hofbar, opnieuw vast wat we eigenlijk al heel lang weten: De Jeugdzorg is een zooitje, waarbij veel kwetsbare kinderen en gezinnen tussen wal en schip geraken.
,,Met de overheveling van de jeugd-GGZ naar de gemeenten was het de bedoeling om nu juist de zorg dicht bij huis brengen en aan te sluiten op de hulpvraag van patiënt en ouders, met een betere samenwerking tussen professionals in de wijk. Zowel indicering, financiering als behandeling zijn onder de regie van één orgaan, de gemeente. De praktijk leert dat deze decentralisatie uit 2015, mét minder geld, een regelrecht drama is geworden.”, aldus Code Oranje kandidaat-Kamerlid Sébas Diekstra, die ook wijst op een glashard SCP-rapport dat deze week duidelijk maakte dat de decentralisaties ‘mislukt’ zijn.
 
Diekstra: ,,Kinderen in Nederland die hulp nodig hebben laten wij als land nog steeds ernstig in de steek. Nog altijd zijn er lange wachtlijsten, geldgebrek en onvoldoende deskundigheid. Pijnlijk is ook dat jaren voor de decentralisatie in 2015 specialisten en anderen al waarschuwden voor deze ernstige gevolgen voor kinderen die de hulp zo erg nodig hebben, maar desondanks moest en zou het kabinet dit doordrukken, met alle gevolgen van dien.’’
 
Code Oranje wil dat deze zeer schadelijke situatie voor onze kinderen per direct een halt wordt toegeroepen. De Rijksoverheid moet onmiddellijk de regie terugpakken om meer onnodig leed te voorkomen: #pakderegieterug.