Code Oranje over wereldvreemde VVD-minister Dekker: “Tijdens pandemie mensen met schulden meer laten betalen is harteloos”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Middenin de coronacrisis verhoogt minister Dekker van Rechtsbescherming de kosten die gerechtsdeurwaarders in rekening mogen brengen bij schuldenaren. Dat leidt nu voorspelbaar tot ophef meldt Follow The Money. Eerder al berichtte FTM dat Dekker de tariefverhoging doorvoert op basis van gemankeerd onderzoek, zonder te luisteren naar de harde kritiek erop van de toezichthouder in de sector.
 
Bij het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar waarschuwden de kenners al direct: het virus zal de economie keihard raken. Dat zal leiden tot ontslagen en harde klappen voor ondernemers en zzp’ers. En dus tot nieuwe schulden. De verwachting luidde dan ook dat na de zomer meer mensen ongewenst bezoek zullen krijgen van een deurwaarder, waardoor ze in de regel dieper in het schuldenmoeras zakken.
 
“Juist nu de schulden toenemen door Corona, een zeldzaam ernstige pandemie,  mogen deurwaarders 16 procent meer rekenen, wat neerkomt op jaarlijks circa 32 miljoen extra kosten voor schuldenaren. Harteloos  van minister Dekker om mensen met schulden juist nu zo hard te pakken”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die erop wijst dat de Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) hierover recentelijk aan de alarmbel trokken in het tv-programma Kassa. Zij wezen erop dat die deurwaarders per januari hogere kosten in rekening mogen brengen, wat voor extra problemen zorgt. De Mos: “Dekker moet dit onzalige plan direct prullemanderen, teneinde grote problemen bij schuldenaren te voorkomen”.