Code Oranje zoekt samenwerking met lokale partijen

Richard de MosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

33% Procent van de kiezers stemt op een lokale partij. Toch worden deze lokale partijen nog steeds financieel achtergesteld op landelijke partijen. Code Oranje doet een oproep aan alle lokale partijen in ons land (en aan hun kiezers!) om hier in maart 2021 een einde aan te maken. Een groot aantal lokale partijen heeft inmiddels via Code Oranje de handen ineengeslagen.

In een brief aan alle (meer dan 700) lokale partijen in ons land doen lijsttrekker Richard de Mos (fractievoorzitter Hart voor Den Haag) en voorzitter Bert Blase (burgemeester Heerhugowaard) een scherpe oproep. De landelijke politieke partijen verdelen onderling ruim 20 miljoen Euro. Lokale partijen vissen met 0 (nul!) Euro volledig achter het net. Terwijl maar liefst 33% van de keizers op een lokale partij stemt. Tijd voor actie, zeggen Blase en De Mos. Trek deze ongelijkheid recht. Deze financiële gelijkstelling is een speerpunt van Code Oranje. Net als het oog hebben voor de verschillen tussen de regio’s in ons land en meer directe democratie. Geef iedere gemeente het recht om zelf te bepalen of de gemeente een door de bevolking gekozen burgemeester wil!

Op de kieslijst van Code Oranje hebben zich inmiddels circa 50 lokale politici vanuit het hele land verenigd. Zij zijn afkomstig uit (alle) grote steden en uit de dorpen op het platte land. Een groot deel van deze lokale partijen zal de komende maanden partner worden van Code Oranje en de slogan ‘powered by Code Oranje’ voeren. Deze lokale partijen benadrukken daarmee enerzijds hun lokale autonomie en anderzijds hun verbintenis met de doelstellingen van Code Oranje. In hun brief roepen Blase en De Mos de lokale partijen op om zich hierbij aan te sluiten. ‘Dit is hét moment om de handen ineen te slaan, en om de krachten te bundelen. De ongelijkheid moet worden rechtgetrokken’, aldus Code Oranje.

Noot voor de redactie:

Meer informatie bij Bert Blase: 06-23975406

Bijlage: brief Code Oranje aan alle lokale partijen