Zorgen Code Oranje-lijsttrekker De Mos: “Laat ouderen niet vereenzamen!”

Richard de MosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos maakt zich grote zorgen dat, als gevolg van de tweede coronagolf, kwetsbare ouderen nog verder vereenzamen. Samen met zijn Haagse fractie heeft hij daarom in samenwerking met Leefbaar Rotterdam en de Partij van de Ouderen Amsterdam de zorgen geuit bij diverse stadsbesturen. De drie lokale partijen willen van hun stadsbesturen weten welke extra maatregelen genomen worden om de toenemende eenzaamheid het hoofd te bieden.

Ook steunt Code Oranje, net als de drie lokale partijen het manifest van zo’n 70 bestuurders in de ouderenzorg en thuiszorg, hoogleraren en prominenten, dat oproept te voorkomen dat verpleeghuizen, uit angst voor het virus, opnieuw de deuren moeten sluiten. 

“Onderzoek van ouderenbond ANBO wijst uit dat, uit angst voor corona, 68% van de senioren niet meer op bezoek gaat bij anderen en dat 74% van hen geen of nauwelijks bezoek thuis ontvangen. Ze ondernemen ook geen activiteiten meer. Hierdoor ligt eenzaamheid – ook wel de stille ramp genoemd – op de loer”, stellen Wil van Soest (Partij van de Ouderen Amsterdam), Caroline van Aalst (Leefbaar Rotterdam) en Richard de Mos (Hart voor Den Haag), die van hun stadsbesturen inzichtelijk willen hebben wat zij extra doen om de toenemende eenzaamheid het hoofd te bieden. 

Ook vinden zij dat de tweede coronagolf onder geen beding mag leiden tot een nieuwe isolatie van verpleeghuisbewoners. “De maandenlange landelijke sluiting van verpleeghuizen en de daarbij gepaarde bezoekersstop van dit voorjaar moeten we ten koste van alles voorkomen”, stellen Van Soest, Van Aalst en De Mos. 

Werven van vrijwilligers

De drie partijen willen dat een stadsbesturen middels een campagne inzetten op het actief werven van vrijwilligers, die (alleenstaande) ouderen uit een sociaal isolement houden. “Vrijwilligers kunnen, als de situatie dat toelaat, fysiek contact hebben met ouderen, bijvoorbeeld door het gezamenlijk doen van een boodschap of het maken van een wandeling. Maar uiteraard zijn er ook digitale en telefonische mogelijkheden. Het gaat erom dat ouderen niet vergeten worden”, aldus de drie lokale partijen.