Hoe de democratie te vernieuwen? Drie ideeën

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Hoe de democratie te vernieuwen?
Drie ideeën

Democratie Hervorming van het kiesstelsel en bevordering van burgerschap, dat was de voornaamste inzet van het kabinet vorig jaar, in reactie op uitgebreide adviezen voor vernieuwing van het politiek stelsel. Dat gaat niet iedereen ver genoeg.

De tijd dringt, schreef Johan Remkes in december 2018, dit keer als voorzitter van de staatscommissie Parlementair stelsel, die de regering adviseerde over bestuurlijke vernieuwing. Maar liefst 83 aanbevelingen hadden hij en zijn commissie, voor het verbeteren van de „inhoudelijke representatie” en voor het versterken van de „weerbaarheid” van de democratische rechtsstaat. Juni vorig jaar reageerde minister Ollongren: het kabinet onderschreef de gemaakte analyse, maar beschouwde de aanbevelingen „als richtinggevend, niet als in beton gegoten”. Moeilijke beslissingen, zoals over het referendum, schoof het kabinet voor zich uit, schreef NRC. Historicus en Thorbecke-kenner Jan Drentje beoordeelde de kabinetsvoorstellen als ‘staatkundig strooigoed’.

Hier vindt u drie opiniestukken met drie verschillende voorstellen voor democratische vernieuwing.

Lees het artikel verder op de website van de NRC