Column: “Organiseer een burgerraad”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Ibtihal Jadib - Dilemma’s over Zwarte Piet, vreugdevuren en een verbod op vuurwerk? Organiseer een burgerraad

Wat ben ík blij dat we alweer lang en breed in januari zitten! Ik weet niet hoe u de decembermaand heeft beleefd, maar ik zit hier vanuit Den Haag in m’n handjes te knijpen van geluk dat er geen burgeroorlog is uitgebroken. Tijdens de sinterklaasintocht hoefde de overvloedig aanwezige politie ‘slechts’ een handjevol mensen te arresteren, de daaropvolgende rellen in Duindorp over de vreugdevuren werden de kop ingedrukt doordat de ME de wijk bezette en tijdens de jaarwisseling waren er vele tientallen autobranden en moest de brandweer een keer of zeshonderd uitrukken. 

De auto-karkassen waren nog niet weggesleept of Jesse Klaver ging ons vertellen wat er moet gebeuren: een vuurwerkverbod. Een uitstekende timing uiteraard, want het draagvlak voor dergelijke wetgeving is het grootst als we de smeulende branden nog kunnen ruiken. Zelfs de meest liberale politici kunnen nu weinig anders dan met een frons alle schade en (dodelijke) slachtoffers onderkennen. Maar die weten ook: dit momentum is over een paar maanden weggeëbd en dan wil geen partij het op haar geweten hebben dat er wéér iets van de burger wordt afgepakt. 

Ik begrijp niet waarom de politiek zichzelf nog steeds niet durft te vernieuwen. Dilemma’s over Zwarte Piet, de vreugdevuren en het vuurwerkverbod moeten niet door politici worden opgelost, maar door de samenleving zelf. In juni vorig jaar schreef ik een column over het boek Tegen verkiezingen van David van Reybrouck. Ik deelde toen mijn verwondering met u over de gedurfde ideeën die hij heeft over verbetering en versterking van onze democratie. Zijn pleidooi voor het instellen van burgerraden is goed onderbouwd en voorzien van zinnige verwijzingen naar initiatieven in andere landen. Zo is de controversiële abortuswetgeving in Ierland tot stand gekomen dankzij het instellen van een burgervergadering. Ook Canada, België en IJsland hebben het aangedurfd om….

Lees de column hier verder (Volkskrant).