Geef burgers meer invloed op de politiek

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
cc-foto: Roel Wijnants

Onze inwoners willen gehoord en gezien worden. Zij willen meer invloed op de kleine en grote vragen.

Hoeveel wake-up calls heeft het politieke midden nog nodig? Eerst Pim Fortuyn, daarna Geert Wilders en nu Thierry Baudet. Steeds weer vergelijkbare onthutste reacties. Oud-politici als Jacques Wallage, Jan Terlouw en Eelco Brinkman leggen ondertussen de vingers op de zere plekken van het Haagse systeem. Zij wijzen op de verstikkende coalitiediscipline en de Haagse in-zichzelf-gekeerdheid.

Mensen als Paul Scheffer, Kim Putters en René Cuperus bieden de onderliggende maatschappelijke analyse op een presenteerblaadje. Zelfs de officiële staatscommissie van Johan Remkes wijst (weliswaar heel voorzichtig) in de goede richting. Maar toch: het lijkt aan dovemansoren gericht. Er verandert niets. We zijn getuige van de onmacht van een politiek stelsel dat zichzelf in stand probeert te houden, maar onder onze ogen aan het afbrokkelen is.

Het traditionele politieke midden is bij de recente provinciale verkiezingen de zoveelste slag toegebracht. PvdA, D66 en CDA hebben hun electorale tikken inmiddels meerdere malen ontvangen en voor de VVD lijkt het een kwestie van tijd, met het vertrek van hun politiek leider in zicht.

De politieke flanken varen er wel bij. Baudet en Klaver vieren hun feestjes na (weer) een nieuwe verkiezingsoverwinning. Ze koesteren hun gelijk. Maar ze moeten zich niet verkijken: ook hun kiezers zijn vluchtig en hoppen verder als blijkt dat niet geleverd wordt. En dat ‘leveren’ gebeurt in ons land niet vanaf de flanken. Dat gebeurt ‘ergens in het midden’. Juist dit midden is uitgehold, in zichzelf gekeerd en onmachtig tot innovatie en vernieuwing. Terwijl daar toch echt de sleutel ligt.

Lees het volledige artikel op Joop.nl