Tuurlijk gaan we door

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Bijna een maand verstreek sinds de verkiezingen en ons laatste bericht op deze website. Maar denk niet dat Code Oranje Noord-Brabant in haar schulp kruipt. We gaan door.

Wij zijn niet zo van slechts nieuws zo verdraaien dat het alsnog heel positief lijkt. Dus stellen we gewoon vast dat het tegenviel. Dat we geen zetel wisten te bemachtigen, was een domper. Het was niet dat we nét naast een zetel grepen. Welnee, we kwamen nog niet in de buurt van een stukje van een stoel in de Statenzaal.

We gingen evalueren

Zoals dat dan gaat: we gingen evalueren. Waar ging het mis? ‘Te weinig Brabanders stemden op ons’, gaf een van de kandidaten droogjes als verklaring. Geen speld tussen te krijgen. Maar waarom deden ze dat niet?

Omdat ze ons niet kennen. We zijn er onvoldoende in geslaagd ons te laten zien. En dat komt weer omdat we met te weinig mensen en te weinig geld te laat begonnen. Tijd, menskracht, geld. Daar ontbrak het vooral aan. Waarbij we de kansen die we wél kregen, misschien onvoldoende grepen. Dat we die niet goed genoeg gebruikten om ons verhaal krachtig te vertellen. En wie weet, is ons verhaal te complex en genuanceerd om in soundbites en oneliners te proppen.

Nu begint de campagne

Mooi. Dan weten we dat. Nu nog even ervoor zorgen dat we wat aan die kennis hebben. Dat gaan we doen. We gaan bijvoorbeeld op tijd beginnen. Namelijk nu.

Nu begint de campagne voor de verkiezingen van 2026. Die campagne is niet gericht op zetels veroveren, maar op ons verhaal vertellen en fans om ons heen verzamelen. Brabanders die net als wij vinden dat de democratie het best gedijt als veel mensen er actief aan meedoen. Als die democratie postvat in straten, buurten, wijken, dorpen en steden. Mensen daar initiatief naar zich toe trekken. Die daar pleiten voor zeggenschap en verantwoordelijkheid.

Democratie van onderop 

Daar gaan we het op deze website over hebben. We, dat zijn niet alleen de kandidaten van de afgelopen verkiezingen. We, dat zijn alle Brabanders die op dit gebied wat te melden hebben. Die een platform willen bouwen over de democratie van onderop. We, dat bent u.

Van harte welkom.