Bij Code Oranje krijgt burger de macht: ‘Willen niet links of rechts zijn’

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Blase (59) is van huis uit een PvdA-man en waarnemend burgemeester in Heerhugowaard. Hij heeft met zijn Code Oranje de steun van een aantal andere lokale bestuurders, van wie Annemarie Penn, de (partijloze) burgemeester van Maastricht de bekendste is. Een andere prominent die zich in wil zetten voor de nieuwe beweging is CDA-zwaargewicht Herman Wijffels. ,,We willen niet uitgesproken links of rechts zijn, maar met hulp van de samenleving tot oplossingen komen’’, zegt Blase.

Code Oranje wil in maart mee doen aan de Statenverkiezingen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland. Daarna moet de stap naar de Tweede Kamer gezet worden.

Code Oranje, dat klinkt vrij alarmerend.

,,De naam heeft inderdaad een alarmerende kant. De democratie bevindt zich in zwaar weer. Veel burgers hebben het gevoel  dat ze geen enkele invloed hebben op besluiten die genomen worden. Maar het woord code staat bij ons ook voor co-democratie. We willen geen partijpolitiek bedrijven, maar mensen uit alle lagen van de samenleving tot oplossingen komen.’’


Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, is een van de mensen die Code Oranje een warm hart toedraagt. © ANP

Wéér een nieuwe partij, zullen veel mensen denken. We hebben er toch al genoeg?

,,Als we het gevoel hadden, dat wat wij willen al bestond, hadden we onszelf niet opgericht. We zien een golf van democratische vernieuwing door de samenleving trekken die niets met partijpolitiek te maken heeft: lokale energie-initiatieven,  lokale referenda, wijkcoöperaties, ga zo maar door. We willen die beweging optillen naar de provincie en de Tweede Kamer, het centrum van de macht.’’

D66 presenteert zich graag als partij van de bestuurlijke vernieuwing. Heeft die partij wat dat betreft afgedaan?

,,We hebben afgesproken dat we ons niet gaan afzetten tegen individuele partijen. De traditionele partijpolitiek heeft ons gebracht waar we nu staan. Maar het is wel tijd voor een volgende stap. Die willen wij zetten.’’

Wat is er mis met de traditionele partijen?

,,Ze benadrukken vooral de verschillen, blijven hangen in hun eigen standpunten. De democratie schiet wat dat betreft echt tekort. De meeste mensen willen geen verschillen zien, ze willen dat er goede oplossingen worden gekozen voor hun problemen. En dat ze daarover kunnen meepraten.’’

U stelt vooral op allerlei manieren te willen luisteren naar zoveel mogelijk mensen, voor de standpunten worden bepaald. Dat kan ook uitdraaien op chaos.

,,Geloof me, er is op lokaal niveau genoeg ervaring opgedaan. En we beschikken over ervaren mensen. Code Oranje zal geen luchtbel blijken.’’


Bert Blase, oprichter van Code Oranje. © ANP

 

Algemeen Dagblad (lees volledige artikel)