Respect voor de boer (en voor anderen)

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 2 minuten -

 

Boeren verdienen meer respect. Geen idee of dat waar is, maar het was afgelopen zaterdag een deel van een stelling. Die werd geponeerd door Omroep Brabant tijdens het lijsttrekkersdebat dat in het Provinciehuis werd gehouden.

Pas na het debat drong het tot me door wat me niet bevalt aan die stelling. Of beter: wat er niet deugt aan het feit dat het zinnetje werd voorgelegd aan politici.

Dit: is het zo erg geworden met de Nederlandse samenleving, dat respect is uitbesteed aan de politiek? Is het niet aan de 2,5 miljoen individuele Brabanders om respectvol om te gaan met welke beroepsgroep dan ook?

Traditionele partijen deden het best goed.

Het onbehagen over de politiek groeit in Nederland en over wat er mis is, is al vaak gepraat en geschreven. ‘Ze’ luisteren niet, ‘ze’ doen niet wat ze beloven en ‘ze’ graaien. Nieuwe partijen roepen het nogal eens na en voegen er gemakkelijke statements aan toe: ‘Nederland moet terug worden gegeven aan de Nederlanders’.

Code Oranje is ook nieuw, maar doet daar niet aan mee. Sterker nog: we durven te beweren dat de traditionele partijen het zo’n zestig tot zeventig jaar lang best goed hebben gedaan. Partijen als VVD, CDA en PvdA hebben van een kapotgeschoten land na de oorlog een van de grootste successen in de wereld gemaakt. Of het nu gaat om welvaart of welzijn: we staan nog altijd juichend in allerlei hitparades.

We lieten ons meesleuren door individualisme

Dat het onbehagen over de politiek groeit, komt dan ook niet omdat de politici ineens allemaal graaiers, dictators of opportunisten zijn geworden. Het komt omdat sinds de ontzuiling het burgerschap langzaam uit onze samenleving is gevloeid. Waar we ons tot de jaren zeventig braaf hielden aan de mores van de katholieke kerk, de arbeidersbeweging of welke zuil dan ook – lieten we ons meesleuren door een toenemend individualisme en we kregen er eenzaamheid en chagrijn voor terug.

De hoogste tijd dat het burgerschap weer nieuw leven wordt ingeblazen. Dat Brabanders weer burgers worden. Dat ze net zo zelfbewust laten weten wat ze willen als ze nu al doen, maar dat ze daar verantwoordelijkheidsgevoel aan toevoegen.

Verantwoordelijkheid op het niveau van straten en buurten

Daarom gaat de Provincie op voorspraak van Code Oranje invloed, zeggenschap én verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de samenleving leggen. Op het niveau van straten, buurten, wijken, dorpen en steden kunnen inwoners elkaar ontmoeten, kunnen ze pleiten voor hun standpunten, luisteren naar die van een ander en samen tot compromissen komen. Of nog mooier: tot compleet nieuwe ideeën.

Dat leidt tot meer respect. Voor boeren – zoals afgelopen zaterdag bepleit – en voor iedere andere Brabander.