Onze campagne, een experiment

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 3 minuten -

 

Het was een experiment en vandaag blijkt of dat experiment is geslaagd. Zo niet, dan hebben we weer wat geleerd.

Dat experiment heet ‘Eerlijkheid, inhoud en verder niks’.

Om achteraan te beginnen: ‘verder niks’ slaat op het feit dat we het zonder in de schoot geworpen campagnebudget deden. De inschrijving om mee te doen met de verkiezingen schoten de nummers 4 tot en met 1 voor uit eigen zak en daarnaast trokken we de portemonnee voor een postertje hier en een leafletje daar. Alles bij elkaar bij lange na nog geen duizend euro.

Mocht u dat een hoop geld vinden – de andere vijftien partijen lachen erom.

Democratie moet het hebben van mensen die eraan meedoen

Dan de inhoud. Code Oranje heeft geen gemakkelijk verhaal. Want hoe leg je uit dat invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid door de overheid kunnen worden overgedragen? En dat dit ervoor zorgt dat meer mensen actief betrokken zijn bij politieke en maatschappelijke vraagstukken en dat we zo de democratie beschermen en versterken. Dat democratie het moet hebben van mensen die meedoen met die democratie

Een verhaal over de toekomst van Eindhoven Airport, meer of minder asfalt en al dan geen woningen in het buitengebied is pakkender.

De journalist vroeg hoeveel zetels we gaan halen

Tot slot de eerlijkheid. Vorige week was ik een uurtje bij Omroep Brabant op de radio en ik zat naast een andere lijsttrekker. De man vertegenwoordigt een partij met één zetel en voorspelde een sprong naar vijf zetels. Die meneer gelooft dat zelf niet, maar zijn ogenschijnlijke winnaarsmentaliteit bood bij de luisteraars vast vertrouwen. ‘Als ze het zo goed doen, dan zullen we wel goeie ideeën hebben. Ik ga op die club stemmen.’

Hoeveel zetels Code Oranje gaat halen, vroeg de journalist. ‘Eentje’, hoorde ik mezelf zeggen. ‘Als het er twee zijn, dan ga ik janken van geluk.’ Oftewel: no way dat we er twee halen.

De journalist zei dat hij Code Oranje een slechte naam vindt. ‘Dat vind ik ook’, flapte ik er naar waarheid uit.

Een paar dagen daarna zaagde een journalist van de lokale radio me door over een ronduit bespottelijk filmpje dat een Code Oranje-fan in Noord-Holland heeft gemaakt en op de nationale televisie is getoond. Wat of ik daarvan vond. ‘Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig’, zei ik.

Democratie moet het hebben van mensen die eraan meedoen

Alsof het nog niet erg genoeg is, presenteer ik al die gênante eerlijkheid nu aan u. De overige kandidaten zijn al net zo eerlijk als ik. Bij de laatste vergadering van de eerste vier kandidaten kwamen we al voorspellend en gokkend op bijna vier zetels – maar daarvoor moet u wel alle geraamde zetels optellen. Anders gezegd: geen van ons denkt dat er meer dan één stoel in de statenzaal inzit.

In dat geval: lijst 16

Heel, heel stiekem hopen we dat u die eerlijkheid waardeert. Zoals u ook onze niet gemakkelijk te presenteren inhoudelijke visie omarmt. En dat u vindt dat de partij met het meeste campagnegeld niet persé de grootste partij hoeft te worden.

In dat geval: lijst 16. De stembureaus zijn tot 21.00 uur open.