Kunst en Cultuur moeten ook van onderop komen!

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 2 minuten -
Vooropnames Kunst & Cultuur debat CultuurOost, Arnhem 13 Februari 2019

Kunst en cultuur worden geregeld gezien als van belang voor de economie van een stad of gemeente. Het trekt rijkere bewoners aan en ook bezoekers, die geld in het laatje brengen. Hierom investeren grotere gemeenten miljoenen in ‘cultuurpaleizen’, die echter maar door een beperkte groep worden bezocht.

Ondertussen kunnen vele kunstenaars en artiesten financieel amper rondkomen. Er wordt veel minder geld uitgegeven aan evenementen voor iedereen. Betaalbare kunsteducatie is ook steeds schaarser geworden. LPG/Code Oranje missen de directe input en invloed van onderop, omdat het kunst en cultuurbeleid door politiek en culturele organisaties wordt bepaald, maar weinig tot niet door inwoners. Weten wij waar de jeugd behoefte aan heeft? En wanneer gaan we dat eens structureel vragen aan betrokkenen en ons beleid daarop afstemmen?

De provincie Gelderland pleit voor samenwerking tussen gemeenten. Daar zijn wij het mee eens, omdat dit geld kan vrijspelen voor andere kunst- en cultuur projecten, die nu eens niet moeten worden bepaald door overheid en de vele organisaties, maar door de mensen zelf!

Lea Mander
Lijst 12 Lokale Partijen Gelderland-Code Oranje