Elke Dag

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 2 minuten -

Het woord alleen al brengt me terug naar de jaren 90: corvée. Gesnapt worden door de conciërge bij het spijbelen leverde gegarandeerd een uurtje vegen, opruimen of iets anders waar pubers ongelukkig van worden, op. En toch was dat het eerste woord wat me te binnen schoot toen mij gevraagd werd wat ik van politiek vindt. Ik vind het namelijk belangrijk om ook daar mijn steentje aan bij te dragen.

Onze generatie (druk gezin, veeleisende baan en een fijn sociaal leven) kiest ervoor geen tijd te investeren in politiek ‘want het kost vreselijk veel tijd en het levert alleen maar gedoe op’. Helaas is de werkelijkheid daarom dat veel mensen hun corveebeurten afgekocht hebben: ze stemmen één keer in de vier jaar en zijn er dan weer vanaf. Degene op wie gestemd is, mag het opknappen. Maar wát nu als die persoon dingen doet waar je het helemaal niet mee eens bent? Bijvoorbeeld uitbreiding van Schiphol beloven aan mensen die daar veel geld aan verdienen maar jou niet om je mening vraagt. Want tja, je hebt gestemd he…

Steeds meer mensen vinden dat het zo niet langer kan. Ik ook. Ja, corvee is vervelend. Maar als we allemaal een steen bijdragen, valt het reuze mee. Laten we serieus werk maken van burgerjury’s, van gelote vertegenwoordiging in het bestuur, van gebruik maken van expertise onder inwoners, luisteren naar elkaar. Bestuurders zullen altijd nodig zijn, maar laat ze verkozen worden op basis van kwaliteit en de wil dienstbaar te zijn in plaats van het lidmaatschap van een politieke partij. Het wordt tijd dat we onze stem elke dag kunnen laten horen over dingen de ons aangaan en het wordt tijd dat bestuurders die stem serieus nemen. Niet één keer in de vier jaar, maar elke dag. Daarom kies ik voor Code Oranje, in de hoop dat er velen volgen en we het corvee eerlijk kunnen delen!

 

Geschreven door Martine de BasMartine de Bas