‘Dus jullie hebben geen standpunten?’

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 2 minuten -

De meest gestelde vraag die ik de afgelopen weken kreeg: “Zit jij bij een partij zonder standpunten?” Iemand voegde er stekelig aan toe: “Jij roept al jarenlang dat een partij kiezers moet zoeken bij standpunten en geen standpunten bij kiezers. Hoe kun je dat rijmen met Code Oranje?”

Me dunkt dat Code Oranje standpunten heeft.

Op deze website leest u hoe we denken over de energietransitie, over duurzaamheid, over landbouw en over economie. Maar eigenlijk vinden we die standpunten zo bijzonder niet. Sterker: u komt vergelijkbare ideeën over politiek en samenleving ook bij anderen tegen.

Er is echter één standpunt dat ons onderscheidt van alle andere partijen. Wij hebben vertrouwen in het gezonde verstand en het warme hart van inwoners en willen dat de overheid daarom invloed en zeggenschap geeft aan burgers die dat willen. Waarbij we een forse stap verder gaan dan al die politici die beloven te luisteren naar wat De Mensen In Het Land zeggen: wij bouwen aan een overheid die behalve invloed en zeggenschap ook verantwoordelijkheid overdraagt.

Kunnen die burgers dat wel? Zijn die burgers daar wel capabel voor?

Ja. Het is voor overheid en politiek een kwestie van nabij zijn. Van wél kennis overdragen, maar geen meningen. Van wel processen begeleiden en zorgen dat iedereen er al overleggend aan te pas komt, maar weg blijven van besluiten door strotten duwen. Het is een kwestie van de democratie versterken. Van heel veel mensen mee laten doen aan de democratie. Omdat het over hun eigen leefomgeving gaat, vinden die burgers dat boeiend en belangrijk.

Volgende keer een voorbeeld zoals dat gaat in de praktijk.

 

 

Laurens van Voorst
lijsttrekker Code Oranje Noord-Brabant