De toekomst van de Veluwe

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 3 minuten -

Het Veluwe verkiezingsdebat ” De nieuwe Veluwe”

De Veluwe is niet zo vanzelfsprekend als we wellicht denken. De landbouw in het gebied draagt niet altijd op een even positieve manier bij aan het landschap, het behoud van de natuur en de wens om het te delen met anderen door toerisme en recreatie lijken elkaar te bijten en met een omgevingswet om de hoek moeten we echt gaan nadenken over wat we willen met deze 100.000 hectare bos, hei en stuifzand. Op 15 februari gingen 11 partijen met elkaar in gesprek over hun standpunt voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart aanstaande. Lelystad airport is natuurlijk een onderwerp dat niet vermeden moest worden. Lara Minnaard voerde tijdens dit debat het woord namens Lokale Partijen Gelderland – Code Oranje.

Waar andere partijen het krap aan het einde van hun minuut inpaste maakte Lara er een hoofdpunt van. Als we het echt hebben over rust en stilte op de Veluwe, ruimte voor de natuur, dan moeten we nee zeggen tegen vliegtuigen over de Veluwe. Lege beloften over de herindeling van het luchtruim of – nog vreemder – dat piloten ook het liefst zo hoog mogelijk vliegen dus dat we er niets van gaan merken, voerde helaas de boventoon. Als het land nu eens door piloten gerund zou worden, dan zouden we er mogelijk meer vertrouwen in hebben dan hoe sommige politieke partijen momenteel hun standpunten aan de man brengen. De helikopterview is wat voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van de provincie. Als de Provincie Gelderland heeft gekozen voor het ondersteunen van biodiversiteit en het versterken van de verbinding door middel van ecologische poorten, dan moet ze dat faciliteren. En vooral ervoor zorgen dat er geen acties op plek A worden genomen die mooie plannen voor plek B onmogelijk maken. De provincie, zoals Lara zei, moet alle vertrouwen hebben in gemeenten maar wel zorgen voor de regie en afstemming.

De Veluwe is iets bijzonders, niet alleen vanwege de natuur maar vooral vanwege de mensen wiens hart een beetje harder klopt voor dit gebied. Die energie, kennis en kunde moeten we als provincie gebruiken om de Veluwe te versterken. We moeten de boeren geen zakken geld geven of ze verplichten biologisch te gaan werken. We moeten kijken hoe we samen kunnen zoeken naar oplossingen en initiatieven kunnen ondersteunen. Niemand heeft de waarheid in pacht, maar samen komen we een heel eind. En wat ons betreft gaan we er samen voor zorgen dat het hart van Gelderland vol overtuiging blijft kloppen.

 

Lara Minnaard 

Lijst 12 Lokale Partijen Gelderland – Code Oranje