De mopperende, tevreden burger

Deel als eerste dit bericht!
Leestijd: 2 minuten -

‘De parlementaire democratie is helemaal geen democratie, het land moet terug naar de burgers, de laffe elite bestaat uit zakkenvullers die elkaar geraffineerd de bal toespelen.’ Zo vatte Maarten van Rossem een paar jaar geleden in zijn boekje ‘Waarom is de burger boos?’ het gemopper van burgers op het openbaar bestuur samen.

Het partijsysteem heeft in Nederland meer dan een eeuw prima gewerkt. Maar het systeem kraakt en piept de laatste decennia. Politieke partijen hebben nog amper leden en de enorme verdeeldheid in het politieke landschap zorgt voor onafgebroken gekissebis en coalities die dag in dag uit druk zijn met enorme hoeveelheden water in wijn gieten. Wat weer leidt tot nog meer ontevredenheid. Om het nog erger te maken: politici zelf voeden het onbehagen. ‘Dit land kan zoveel beter’, roepen ze verbolgen. En:’ ‘Het roer moet om!’ Zelfs regeringspartijen doen er enthousiast aan mee. ‘Eerst het zuur, dan het zoet’, probeerde een premier ooit steun te verwerven voor de zoveelste bezuinigingsronde.

Daar wordt een mens niet vrolijk van.

Vreemd genoeg blijkt uit allerlei onderzoeken dat Nederlanders tegelijkertijd best vrolijk in het leven staan. De reden is dat ze ondanks de kritiek op De Hoge Heren In Den Haag tevreden zijn over hun eigen leven. ‘Met het land gaat het beroerd, maar met mij gaat het prima.’

Dat is bemoedigend. In de eerste plaats betekent het dat boze burgers in staat zijn om de zon in de zee te zien schijnen. In de tweede plaats betekent het dat het eigen leven en de directe leefomgeving een goede basis vormen om te werken aan het versterken van de democratie.

Het gemopper over het onvoldoende functioneren van de politiek wordt zo een goede voedingsbodem voor een nieuwe vorm van democratie, gericht op de directe leefomgeving van mensen. Maar ook op een hoger en abstracter niveau kunnen inwoners actief meedenken en meepraten.

Code Oranje Brabant zet zich daarvoor in. We herkennen en erkennen de oprechte betrokkenheid van burgers in onze provincie en creëren mogelijkheden om die betrokkenheid om te zetten in daadwerkelijke invloed. In zeggenschap. En in verantwoordelijkheid. Daarover een volgende keer meer.

 

Laurens van Voorst
lijsttrekker Code Oranje Noord-Brabant