Waarom koos Sébas Diekstra voor Code Oranje?

Leestijd: 2 minuten -
“We willen gewoon problemen oplossen, daarbij speelt links of rechts geen rol”
 
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra staat hoog op de lijst van Code Oranje, de politieke vernieuwingsbeweging van Richard de Mos. “Met Sébas hebben we weer iemand die met zijn poten in de klei staat”, zei de lijsttrekker bij de presentatie van Diekstra.
 
Waarom heeft de advocaat uit Wassenaar destijds voor Code Oranje gekozen? “Je recht halen is lang niet meer voor iedereen te betalen, gewone mensen kunnen een gang naar de rechter amper betalen. Daar erger ik me kapot aan, het is een aantasting van de rechtsbescherming”, zegt Diekstra die op het Binnenhof betere budgetten voor de rechtsbijstand wil regelen. “Bezuinigingen moeten worden teruggedraaid, de eigen bijdragen en griffierechten weer naar een normaal niveau en er moet weer stevig geïnvesteerd worden in de sociale rechtsbijstand én rechtspraak.”

 
Toeslagenaffaire
Diekstra noemt de toeslagenaffaire als voorbeeld dat goede rechtshulp cruciaal is: “Zo veel ouders die door de Belastingdienst volstrekt onterecht zijn weggezet als fraudeur en die nog altijd de grote schade niet hersteld hebben gezien.”
Ook wil de advocaat een parlementaire enquête naar de jeugdzorg in Nederland. “We zijn kampioen uithuisplaatsingen, zo veel levens raken verwoest, dat verdient een grondig onderzoek en herziening”, zegt Diekstra die zichzelf omschrijft als ‘wat rechtser’ bij justitie en veiligheidsthema’s maar ‘misschien meer links’ als het aankomt op ‘medemenselijkheid’: “Maar het leuke is: we willen gewoon problemen oplossen, daarbij speelt links of rechts geen rol.”
 
 
Code Oranje doet woensdag een serieuze poging naar een aantal Kamerzetels.
Deel als eerste dit bericht!

 

Grootte lettertype
Verander contrast