Code Oranje: Herstemmen bij groot aantal ongeldige stemmen

richard de mosLeestijd: 2 minuten -
De Mos: “Klap in gezicht van de democratie: D66-minister verantwoordelijk!” 

Bij het poststemmen gaat veel mis. In het Brabantse Bernheze is 8,5 procent van de stemmen al ongeldig verklaard. Ook blijkt dat tellers zich geen raad weten met de instructies vanuit het ministerie. Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos is woedend over de gang van zaken: “Hier heeft D66-minister Ollongren schromelijk gefaald. Veel stemmen tellen niet mee. Een klap in het gezicht van de democratie!”

Naar schatting 800.000 ouderen brengen deze Tweede Kamerverkiezingen hun stem uit per post. Gemeenten zijn sinds dit weekeinde bezig om die poststemmen alvast te openen, zodat ze vanaf woensdagochtend geteld kunnen worden. Maar bij dit zogenoemde vooropenen gaat veel mis.
In de Brabantse gemeente Bernheze is al 8,5 procent van de poststemmen ongeldig verklaard. Bij normale verkiezingen is 0,3 procent van de stemmen ongeldig. Het grote probleem: veel 70-plussers hebben hun stempas of stembiljet in de verkeerde envelop gedaan. Dit probleem speelt in meerdere gemeenten, zo melden bronnen.

Herstemmen
Als uiteindelijk 8,5 procent van álle 800.000 verwachte poststemmen ongeldig wordt verklaard, staat dat aantal gelijk aan de stemmen die nodig zijn voor ongeveer één zetel in de Tweede Kamer.

“Als dit schokkende aantal bereikt gaat worden, kan de Tweede Kamer niet anders dan besluiten tot een herstemming. Het democratische proces wordt hier geweld aangedaan”, aldus De Mos, die stelt de vele ongeldige stemmen onaanvaardbaar te vinden. “Ollongren heeft het briefstemmen kennelijk te ingewikkeld gemaakt, waardoor het nu helemaal fout dreigt te gaan.”

Als raadslid stelde De Mos vorige maand al vragen over een totaal mislukte proef met poststemmen in Den Haag.
Deel als eerste dit bericht!

 

Grootte lettertype
Verander contrast