Martijn van Butselaar wil met Code Oranje de Kamer in

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Van Butselaar wil samen met burgers de lokale- en regionale politiek versterken
 
Martijn van Butselaar heeft schoon genoeg van traditionele, sterk verzuilde, politiek. Met Code Oranje wil hij de Tweede Kamer in, plek 7 op de kieslijst Arnhem: “Niet langer in hokjes denken, maar problemen voor de mensen aanpakken!” In de gemeenteraad van Arnhem bewijst Van Butselaar keer op keer dat denken in oplossingen mensen écht verder helpt. Hij is dan ook een echte fan van de door Richard de Mos geïntroduceerde Ombudspolitiek. “Mensen hebben een probleem, dan ga je meedenken in oplossingen in plaats van te blijven hangen in landelijke partijdogma’s”, aldus Van Butselaar, die stelt in Den Haag twee doelen te hebben. Één van die doelen, is het bestrijden van afval. 
 
“Afval is door het hele land een probleem geworden en is in iedere gemeenteraad, ook in Arnhem, onderwerp van gesprek. De Tweede Kamer moet minder afschuiven op gemeenten en meer verantwoordelijkheid nemen om de groeiende afvalbergen in het land het hoofd te bieden. Veel méér werk maken van minder verpakkingsmateriaal. Er is geen mens die er om heeft gevraagd dat als je een koekje wilt je eerst door zes verpakkingen heen moet. Het tweede doel is meer het geluid uit de regio’s van het land laten horen in Den Haag. De politiek is nu te randstedelijk, terwijl er in de diverse regio’s van ons land mooie ontwikkelingen zijn, die meer steun verdienen”, aldus Van Butselaar die naast zijn werk als fractievolger bij Arnhem Centraal bekend is als de Stadskok. Van Butselaar: “Een project waarmee ik voedselverspilling tegen wil gaan en door eten mensen met elkaar wil verbinden.” 
 
“Wij vinden het fantastisch dat steeds meer lokale partijen en mensen zoals Martijn van Butselaar zich aansluiten bij Code Oranje”, stelt lijsttrekker Richard de Mos, die met Code Oranje pleit voor oplossingsgerichte Ombudspolitiek, voorbij het traditionele links-rechts-denken. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bestaande lokale partijen. De Mos: “Het wordt tijd dat er eindelijk eens met de inwoners van Nederland wordt gepraat, in plaats van over hen. Het bindend referendum is hierbij het ultieme middel. Binnenkort presenteert Code Oranje haar Agenda, waarin de overige speerpunten van de beweging staan.”
 
Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op een zetel gepeild, met een groeipotentie dat volgens De Hond ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Eerder presenteerde de beweging, naast lijsttrekker De Mos, de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf en, óók uit Arnhem, Energie Commissaris Ruud Koornstra als kandidaten.