| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Voet tussen de deur

Leestijd: 2 minuten -

 

Code Oranje heeft gistermiddag een voet tussen de deur gezet bij de traditionele partijen. Tijdens het lijsttrekkersdebat van Omroep Brabant liet lijsttrekker Laurens van Voorst een onderscheidend geluid horen. Het leidde na afloop tot complimenten van enkele andere lijsttrekkers. “Het is goed voor de Brabantse politiek als Code Oranje vertegenwoordigd is”, hoorden we een van hen zelfs zeggen.

Vier ronden van steeds tien minuten, waarbij de acht grootste bestaande partijen ook nog eens ieder 30 seconden exclusieve zendtijd kregen. Zie met veertien andere lijsttrekkers er dan maar eens aan te pas te komen. Maar dat lukte Code Oranje prima. Met dank aan de heldere en onderscheidende visie van de beweging op het gebied van woningbouw, agrarische sector, economie en duurzaamheid. Moraal van het verhaal was steeds: laat binnen gestelde kaders de samenleving toch vooral zelf aan de slag gaan.

Partij van het maatschappelijk draagvlak

“Er gelden voor initiatieven in het buitengebied slechts drie regels, wat ons betreft”, aldus Laurens. “Ze moeten bevorderlijk zijn voor de ecologie, ze moeten de landschappelijke waarden verbeteren en er met draagvlak voor zijn in de omgeving”. Vooral dat laatste is helemaal Code Oranje. En dus kon Laurens onomwonden melden dat de beweging niet staat te juichen bij een uitbreiding van Eindhoven Airport. “Want daar is geen draagvlak voor. En gelukkig vindt de directeur van het vliegveld dat zelf ook.” En zo zette hij Code Oranje op de kaart als partij van het maatschappelijk draagvlak.

Omroep Brabant herhaalt de komende dagen nog een paar keer.