| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Code Oranje NH zet Platform Gehandicapten Zuid-Oost in het zonnetje

in het zonnetjeLeestijd: 2 minuten -

Afgelopen vrijdagmiddag ontmoette Code Oranje het initiatief Platform Gehandicapten Zuid-Oost (PGZO) in buurthuis Holendrecht en bedankte hen met een oranje taart. PGZO ontvangt deze taart omdat zij een groot voorbeeld zijn om iedereen mee te laten doen in de samenleving. 

Niet vanzelfsprekend

Dat iedereen meedoet, is helaas niet vanzelfsprekend. Want als je zelf niet in een rolstoel zit, is het moeilijk te bedenken wat allemaal nodig is om te zorgen dat de openbare ruimte, het OV en gebouwen toegankelijk zijn. De ervaringsdeskundigen – de mensen in de rolstoel – worden alleen niet altijd goed betrokken bij het maken van de plannen. 

‘Maar je moet niet alleen mopperen, maar ook opperen’ volgens Caroll Sastro, voorzitter van PGZO. Dus geeft PGZO adviezen, nu bijvoorbeeld over het toegankelijk maken van de stembureaus. Ze had net nog een ambtenaar aan de lijn hierover. Niet minder belangrijk zijn de activiteiten die PGZO organiseert, vindt Caroll. Het gaat ook om elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld bij de rolstoelversierdag. Daar is Reinout duidelijk geweest: zijn elektrische rolstoel hangt nog vol bloemen. 

Bedanken

Code Oranje, een nieuwe politieke beweging die meedoet met de Provinciale Statenverkiezingen, organiseert deze actie om waardering te tonen voor initiatieven als PGZO. Iris van Code Oranje: ‘We staan voor een democratie waarin iedereen meedoet en meebeslist’. Dat is alleen mogelijk met actieve en gemotiveerde mensen, zoals hier bij PGZO. Samen concluderen PGZO en Code Oranje dat als overheid, politiek en inwoners open staan voor elkaars ideeën en samenwerken, we samen tot veel betere oplossingen komen. 

Code Oranje wil PGZO niet alleen bedanken voor wat ze doen, maar ook bedanken voor de goede gesprekken afgelopen vrijdagmiddag. En natuurlijk voor het mee-eten met de taart! Ook gaat Code Oranje op 20 maart meehelpen met meer bewustwording voor toegankelijke stembureaus. In 2019 zijn de eisen namelijk verscherpt dat niet 25%, maar 100% van de stembureaus toegankelijk moet zijn. De praktijk is echter weerbarstig. Dus moeten we samen iets aan die praktijk doen.