| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

‘Economie is er voor Brabant, niet andersom’

Leestijd: 2 minuten -

 

V.l.n.r. op de foto: debatleider Theo van de Zande, Laurens van Voorst en Hagar Roijackers (GroenLinks).

“De economie moet ten dienste staan van Brabant, niet andersom”, zei Laurens van Voorst vanmiddag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen van Provinciale Staten in die provincie.

Het debat was georganiseerd door – en werd gehouden in – de Verkadefabriek in Den Bosch. Daar gingen dertien van de zestien lijsttrekkers met elkaar in gesprek. Forum voor Democratie en DENK hadden geen zin en Christenunie/SGP liet verstek gaan omdat het zondag is.

Het thema waarover lijsttrekker Laurens met Christophe van der Maat (gedeputeerde en lijsttrekker VVD) en Stijn Smeulders (fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA) in debat ging: arbeidsmigratie en de huisvesting van die migranten. Smeulders en Van der Maat betoogden dat de Poolse en andere arbeidsmigranten hard nodig zijn voor het Brabantse bedrijfsleven.

‘Laten we ons druk maken over de integratie’

Dat is vast zo, maar het is volgens Code Oranje de vraag wat er zou gebeuren als werkgevers hun medewerkers fatsoenlijke zekerheid zouden bieden, zoals een vast dienstverband. Zouden Brabanders dan niet net zo goed belangstelling hebben voor die banen? En nog eens wat: moeten we ons niet wat drukker maken over de integratie van arbeidsmigranten?

Verder is het de vraag waarom de politiek juist nu wordt geconfronteerd met het huisvestingsprobleem. “Tot een paar jaar geleden regelden de uitzendbureaus dat graag zelf. De huisvesting was nogal eens beroerd en de huren hoog. Het kwam zelfs voor dat arbeidsmigranten meer aan huur betaalden dan ze aan loon kregen. Toen dat allemaal niet meer mocht, klopten de ondernemers ineens bij de politiek aan. Of de overheid de huisvesting maar wil organiseren. Bah.”

Code Oranje hecht eraan dat mensen in straten, buurten, wijken, dorpen en steden plezierig samenleven. De beweging vreest dat de leefbaarheid onder druk komt te staan als Brabantse en buitenlandse inwoners elkaar letterlijk en figuurlijk niet verstaan. Tel daarbij op dat Brabanders niet zo heel veel merken van het geld dat bedrijven aan de buitenlandse (uitzend)krachten verdienen en de vraag dringt zich op: is dit wel zo’n plezierige ontwikkeling?

‘Zullen we het dit keer samen eens wél goed regelen?’

Laurens: “In de jaren zestig haalden kabinetten van VVD en KVP (nu CDA, red.) Marokkanen en Turken naar Nederland en niemand die zich bekommerde om integratie. Toen het mis ging, was dat ineens de schuld van de linkse partijen. Zullen we het dit keer eens samen wél goed regelen?”

Van der Maat zei dat hij niet bekend is met die historie. Om even later te pleiten voor geschiedenislessen voor buitenlandse arbeidskrachten. Enfin.

De komende week zijn er nog meer debatten. Zaterdag 16 maart is het officiële lijsttrekkersdebat.