| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Huiskamer van de wijk in oranje zonnetje

Leestijd: 3 minuten -

Op gezette tijden zetten we een initiatief van onderop in het zonnetje om te laten zien dat er al zoveel gebeurt in Nederland. Het wordt hoog tijd dat de politiek ruim baan gaat geven aan de talloze initiatieven van inwoners. Te vaak lopen ze stuk op regeltjes en bureaucratie. Op vrijdag 8 maart hebben wij de vrijwilligers van Het Palet – de huiskamer van Het Lage Land in Rotterdam – in het zonnetje gezet. 

Drukke bedoening

Het is een gezellig drukke bedoening op vrijdagochtend bij Het Palet. De vaste gasten drinken een kop koffie in de huiskamer, in het leslokaal volgt een flinke groep wijkbewoners een Nederlandse taalcursus en in de kringloopwinkel worden al goede zaken gedaan. “Gelukkig heb ik een grote taart meegenomen”, grapt Lucien Van der Plaats, onze lijsttrekker voor Zuid-Holland als hij binnenloopt. 

Meer ruimte nodig

De huiskamer is al jarenlang een goed lopend initiatief van stichting Open Arms en Lelie Zorggroep. Met hulp van tientallen vrijwilligers wisten Henk den Breejen en Margit Kleiker een oud schoolgebouw om te toveren tot een drukbezochte ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners. Zo drukbezocht dat er inmiddels 100 vrijwilligers aan meewerken, vanuit de hele wijk. Henk: “Eigenlijk wordt het gebouw al te klein. Met alle activiteiten en ideeën die we nu organiseren, hebben we meer ruimte nodig.”

Huiskamer voor de hele wijk

Het Palet wil een huiskamer zijn voor de hele wijk, niet alleen voor een bepaalde doelgroep. “We hebben bewust gekozen voor een concept waar niet alleen activiteiten georganiseerd worden voor mensen met een kleine portemonnee, maar ook voor mensen die iets meer te besteden hebben”, vertelt Margit. “Zo trekken we een veel bredere groep mensen vanuit de wijk en dat maakt dat iedereen zich hier thuis kan voelen.”

Niet voor mensen, maar dóór mensen

“Dit is een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken als mensen de handen ineen slaan”, aldus Lucien. “Want ga d’r maar aan staan. Een project als dit is keihard werken en gemakkelijk is het nooit. Te vaak zien we hoe dit soort initiatieven stuklopen op de regeltjes en bureaucratie die Nederland kent. En dat is dan ook precies waarom Code Oranje de politiek in wil: om de democratie waarin nu nog politieke partijen bepalend zijn, om te vormen, zodat het vooral draait om de samenwerking met de inwoners. Niet vóór mensen, maar dóór mensen!”