| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Kom Stijn, ga met ons mee

Leestijd: 3 minuten -

 

door Laurens van Voorst

Shell betaalt in Nederland geen cent belasting over de 13 miljard winst die het concern boekt. Het was me ontschoten, maar dankzij de Brabantse PvdA-fractievoorzitter en lijsttrekker Stijn Smeulders weet ik het weer.

Smeulders weigert vanwege de belastingtrucs van Shell mee te doen aan een debat dat dit bedrijf komende donderdag houdt. Slim. Als hij gewoon naar Moerdijk was gegaan om met andere lijsttrekkers te gaan ruziën over welke partij het meest groen is – het gesprek gaat over duurzaamheid – dan was dat van die (legale) belastingontduiking nog steeds te diep weggezakt in mijn herinnering.

Wegblijven maakt soms meer indruk dan braaf meedoen.

Alsof de Ku Klux Klan pleit voor een harmonieuze samenleving

Code Oranje is braaf. Namens onze club schuift Jean-Pierre Adams, nummer 3 op de lijst, aan. Tijdens het wekelijks overleg van de nummers 1 tot en met 4, ging het er slechts een paar minuten over of we het voorbeeld van de PvdA moesten volgen.

Overigens hadden we toen de verklaring van Smeulders nog niet gelezen. We fantaseerden dat het kwam omdat Shell met het debat zich een reputatie probeert aan te meten die het concern niet verdient. Een oliegigant die politici uitnodigt om te babbelen over de energietransitie – dat is zoiets als de Ku Klux Klan die het met lijsttrekkers wil hebben over een harmonieuze samenleving waarin iedereen ertoe doet.

Maar het ging dus om de gewiekste manier waarop Shell erin slaagt geen belasting te betalen.

Je moet juist praten met mensen waarmee je het oneens bent

Code Oranje vindt dat de samenleving erbij gebaat is als personen en bedrijven netjes belasting betalen. Zoals we ook vinden dat het voor de toekomst van Brabant en de rest van de wereld goed is als we de Parijse klimaatdoelstellingen serieus nemen.

We gaan niet ondanks die standpunten naar Shell. Nee, we gaan juist daarom. Want zeg nou zelf: was Mandela ooit president geworden van Zuid-Afrika als hij halsstarrig had geweigerd met De Klerk te praten?

Juist als mensen het met elkaar oneens zijn, moeten ze met elkaar praten. Het is zo ongeveer het fundament van Code Oranje: we geloven in een samenleving waarin burgers, ondernemers en andere betrokkenen met elkaar praten en er samen uitkomen. Smeulders moet naar Shell gaan, juist omdat hij met dat bedrijf nog een appeltje te schillen heeft.

‘Beste Stijn, Jean-Pierre haalt je graag op. Zorg jij voor koffie?’

Daarom, beste Stijn: je hebt je punt gemaakt. Strijk over je sociaaldemocratische hart en doe alsnog mee. Laten we carpoolen – hartstikke duurzaam. Onze Jean-Pierre is heel aardig en zal onderweg geen sneren uitdelen.

Zo van ‘En die Wouter Bos van jullie, die was toch ooit van Shell? En die was daarna toch minister? Heeft hij Shell in die functie ooit een strobreed in de weggelegd? Nou, Stijn?’ Dat zal Jean-Pierre allemaal niet zeggen. Zo is Jean-Pierre niet.

Ik stel voor dat hij je ophaalt, hij woont in Aarle-Rixtel en dat is zo ongeveer bij jou om de hoek. Zorg jij voor een thermoskan koffie en krentenbollen voor onderweg?