| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Radeloze Brabanders melden zich bij ‘Ontstemd’

Leestijd: 2 minuten -

 

‘Meldpunt Ontstemd’ groeit uit tot het trefpunt van radeloze burgers. Want wat als de overheid je in de steek laat?

Code Oranje Noord-Brabant richtte in een vloek en een zucht Meldpunt Ontstemd op, een website waar Brabanders kunnen laten weten als ze zich niet gehoord voelen door de lokale of provinciale overheid. Doel van Code Oranje is inzicht te krijgen in wat er op dat gebied leeft.

En dat is nogal wat.

Voor de lancering zochten we een Brabander die zijn of haar stem wilde laten horen en daarvoor de gelegenheid niet kreeg. Of iemand die wel de kans kreeg, maar daarna ontdekte dat er met die inbreng niks werd gedaan. We kregen diverse aanbiedingen van mensen die wel wilden optreden bij de lancering.

‘Is mijn bijdrage wel gelezen?’

Een inwoonster uit Geertruidenberg had de moeite genomen om – nota bene op verzoek van de gemeente – een profielschets in te sturen voor de nieuwe burgemeester. Om er vervolgens achter te komen dat met die inbreng van haar en enkele honderden andere inwoners niets is gedaan. ‘”Ik weet niet eens zeker of mijn bijdrage wel is gelezen.”

Dan was er nog de inwoner van Meierijstad, vast niet toevallig de gemeente waar lijsttrekker Laurens van Voorst vandaan komt. “Deze gemeente bestaat nu twee jaar en geen wethouder of burgemeester heeft me kunnen uitleggen waarom Meierijstad er is”, schreef iemand op de website van het meldpunt.

Uiteindelijk viel de keuze bij de lancering op Leo Peters uit Tilburg. Eerder vertelden we op deze site al zijn relaas.

De meldingen die we na de lancering op onze website en via Facebook ontvingen, maken ons niet vrolijk. We lazen over een mevrouw die door een administratieve fout uit de gemeentelijke basisadministratie van haar gemeente is gegooid en er maar niet in terugkomt. “Ik betaal mijn huur, mijn gemeentelijke heffingen en belastingen. Geen idee wat me overkomt.”

‘Verantwoordelijk voor het schoonhouden van de eigen straat’

Mooi vinden we de melding van een dame die zich niet zozeer stoort aan de overheid, maar aan de inwoners van haar gemeente. We ontvingen van haar een klacht over de enorme hoeveelheid zwerfafval. Code Oranje las het knikkend. Want Code Oranje wil niet alleen dat inwoners gehoord worden. We willen ook dat ze invloed hebben, zeggenschap én verantwoordelijkheid. Al is het maar voor het schoonhouden van hun straat, buurt, wijk, dorp en stad.

Hier vindt u het meldpunt.