| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Gasboegbeeld Annemarie Heite wil voor Code Oranje naar Eerste Kamer

Leestijd: 2 minuten -

Annemarie Heite, boegbeeld van Groningse gedupeerden in het dossier van de gaswinning en de bevingen, wil de politiek in. De inwoonster uit Bedum wordt door de politieke beweging Code Oranje voorgedragen als kandidaat-senator voor de Eerste Kamer bij de komende Provinciale Statenverkiezingen.

Heite was de afgelopen 6,5 jaar intensief betrokken bij de gasproblematiek. Als ervaringsdeskundige zag ze hoe haar woning om veiligheidsredenen werd gesloopt en werkte haar gezin mee aan de documentaire De Stille Beving die twee keer op NPO is uitgezonden.

Lees hier waarom Annemarie Heite zich kandidaat stelt (.pdf)

Burgerjury

Code Oranje doet in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland mee aan de Statenverkiezingen. Code Oranje wil de democratie waarin op dit moment politieke partijen leidend zijn, hervormen. De samenwerking met inwoners dient meer centraal te staan. Zo moet ieder ministerie een burgerjury hebben en worden meer volksraadplegingen gehouden.

Heite beschouwt zichzelf als een onafhankelijke kandidaat. Ze werkt graag samen met partijen die in lijn met het gedachtegoed van Code Oranje politiek willen bedrijven. Als senator wil Heite aandacht blijven vragen voor de noodzaak van een parlementaire enquête over de gaswinning en de bevingen in Groningen.

Partij voor het Noorden is verheugd

De Partij voor het Noorden (PvhN) reageert verheugd op de kandidatuur van Heite voor de Eerste Kamer. De partij verbrak onlangs de samenwerking met het platform voor provinciale onafhankelijke partijen, OSF, in de Eerste Kamer, nadat deze voor de Mijnbouwwet had gestemd. ,,Sinds de breuk met de OSF was het voor de kandidaat statenleden nog een open vraag waar hun stem naar toe zou gaan in de Senaat. Heel belangrijk is voor ons een echt onafhankelijke kandidaat die het Noorden echt kan en wil bedienen in woord en daad. Nu Annemarie Heite kenbaar heeft gemaakt kandidaat te zijn voor Code Oranje wordt de keuze erg gemakkelijk.” 

via: Dagblad van het Noorden