| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Ken je die van die twee die gingen fuseren?

Leestijd: 3 minuten -

 

Vrij naar “Ken je die van die twee die naar Parijs gingen? Die gingen niet”: ken je die van die Nuenen en Eindhoven die gingen fuseren? En de rest kunt u zelf bedenken. En dan was er ook nog die andere herindeling…

We durven er wel een fles wijn op te zetten: Provinciale Staten van Noord-Brabant zetten vlak voor de verkiezingen een streep door de bedachte fusie van Nuenen en Eindhoven. Code Oranje Noord-Brabant is er blij mee, maar vindt het tegelijkertijd wel een beetje opportunistisch van de Brabantse volksvertegenwoordigers.

Nuenenaren kregen politiek op de knieën

De fusie wordt op 22 februari besproken door de Statenleden dankzij een initiatief van inwoners van Nuenen. Die waren de onzekerheid over de toekomst van hun gemeente spuugzat en besloten tot een burgerinitiatief. Bijna 1500 handtekeningen later werden de volksvertegenwoordigers gedwongen om het erover te hebben. Wij van Code Oranje houden wel van dit soort acties.

Aangezien het debat een maand voor de verkiezingen wordt gehouden, laat de uitkomst zich raden – wie in Nuenen wat stemmen wil sprokkelen, kiest voor zelfstandigheid van die gemeente. De oppositie heeft zich al achter de Nuenenaren geschaard en ook coalitiepartij SP kiest zetels voor haar geld.

‘Ik kan geen enkel voordeel bedenken’

Wat Code Oranje betreft zijn er betere redenen dan dit gehoopte electorale gewin. Wij zijn niet zo van herindelingen, want pleiten voor overheden die dichtbij de inwoners staan. Hoe kleiner de gemeente, hoe kleiner doorgaans de kloof.

Daar komt nog eens bij dat het effect van fusies doorgaans niet geweldig is. Lijsttrekker Laurens van Voorst van Code Oranje Noord-Brabant kan erover meepraten. Hij woont in Schijndel, was daar gemeenteraadslid en is dat nu in fusiegemeente Meierijstad: “Hoe ik ook mijn best doe, ik kan werkelijk geen enkel voordeel bedenken voor de toenmalige gemeente Schijndel. De dienstverlening is niet verbeterd, we hebben geen gemeenschappelijke regelingen kunnen opheffen, er is geen geld bespaard, er is niet efficiënter gewerkt – niks, noppes, nada.”

Laurens bekent een spijtoptant te zijn. “Zo rond 2015 leek het me een prima plan, die fusie. De verhalen over extra taken voor de gemeente en het gebrek aan democratisch gehalte van noodzakelijke samenwerkingsverbanden, die maakten indruk. Dom.”

Wat zijn de effecten van een fusie?

En ja, natuurlijk moeten gemeenten gaan fuseren, als de inwoners dat een goed idee vinden. Zo’n besluit vraagt nogal wat. Die inwoners moeten nadrukkelijk en intensief worden betrokken bij de besluitvorming en daarbij hoort ook dat ze goed geïnformeerd zijn. Wat willen we met een fusie bereiken en gaat dat ook gebeuren? En wat zijn de nadelen? Dat soort vragen schreeuwen om antwoorden.

Ondertussen loopt komende donderdag een belangrijke deadline af met betrekking tot een andere herindeling, namelijk die van Haaren. Die gemeente wordt opgesplitst. Zienswijzen kunnen tot en met 14 februari worden ingediend.