De koning is een konijn

Leestijd: 2 minuten -

‘De koning is een konijn’ is de titel van de voorstelling die Laurens van Voorst, lijsttrekker van Code Oranje Noord-Brabant, dinsdag 26 februari geeft in S-Plaza in Eindhoven. De presentatie gaat over de meest bijzondere democratie ter wereld, die van Nederland. En over de nieuwe fase die deze democratie ingaat.

De democratie functioneert pas goed als inwoners massaal aan die bestuursvorm meedoen, is de overtuiging van Van Voorst. In een voorstelling van ruim een uur neemt hij het publiek mee door de historie van Nederland en dat leidt tot de vaststelling dat de inwoners van dit land zelfbestuur in hun genen hebben. Dat ze graag op het niveau van de eigen straat, wijk, dorp of stad de boel zelf regelen.

‘Iek ben konijn van Olland!’

De titel van dit optreden is afgeleid van de woorden die de broer van de Franse keizer Napoleon sprak toen hij in 1806 koning van Nederland werd. ‘Ik ben koning van Holland’, wilde Lodewijk Napoleon zeggen. Vanwege zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal werd dat ‘Iek ben konijn van Olland’. Dat zijn onderdanen daar enorm om moesten lachen, is symbolisch voor de relatie die Nederlanders hadden en hebben met autoriteiten: ze moeten er niet al te veel van hebben. En juist die eigenschap is volgens Van Voorst een prima basis om invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid in handen te leggen van straten, buurten, wijken en dorpen.

‘De koning is een konijn’ is een vertelling, een conference, een presentatie en een college. Van Voorst trad eerder op met ‘Ik zet jou in mijn kracht’ over burgerparticipatie en ‘De kloof’ over de relatie van politici met kiezers. Hij is auteur van ‘De democratie van de straat’ over politieke burgerparticipatie en ‘Bijvoorbeeld Hart’ over campagnevoeren voor lokale verkiezingen. Van Voorst is behalve lijsttrekker van Code Oranje Noord-Brabant copywriter, dagvoorzitter en fractievoorzitter van een lokale partij in de fusiegemeente Meierijstad.

Noteer: 26 februari, 20.00 uur, S-Plaza, Eindhoven

Code Oranje Noord-Brabant biedt ‘De koning is een konijn’ gratis aan. De voorstelling wordt op 26 februari gehouden in S-Plaza, Bleekweg 1k in Eindhoven. Aanvang 20.30 uur, zaal open 20.00 uur.