1 op de 5 mensen zoekt politici op

Leestijd: < 1 minuut -

Inwoners doen flink hun best om politici en openbaar bestuurders te beïnvloeden. Maar liefst een op de vijf volwassenen ondernam de afgelopen vijf jaar een of meerdere pogingen.

Afgelopen week verscheen ‘Democratie dichterbij’, de tweede editie van het lokaal kiezersonderzoek van de Universiteit Twente. Het rapport doet verslag van het Lokaal Kiezersonderzoek 2018, dat is uitgevoerd rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het onderzoek gaat in op opkomst en stemkeuze en de wijze waarop burgers betrokken zijn bij politiek en bestuur in hun gemeente.

‘Politici leggen niet uit waar politiek over gaat’

Uit het onderzoek blijkt dat kiezers steeds minder op hebben met politieke partijen. Ze kiezen voor personen in wie ze vertrouwen hebben en bij welke partij die dame of heer hoort, doet er niet erg toe. Verder blijkt dat politici de moeite niet nemen om mensen uit te leggen hoe politiek werkt en over wat voor thema’s de volksvertegenwoordigers wat te zeggen hebben. Of ze proberen het wel, maar ze krijgen het niet voor elkaar – dat kan ook.

Opmerkelijk is dat niet-politici van hun kant, wel hun best blijven doen om politiek en bestuur te beïnvloeden. De afgelopen vijf jaar ondernam maar liefst 18 procent van de inwoners een of meerdere pogingen. Code Oranje beschouwt die 18 procent als de constructieve basis waarop de vernieuwing van de democratie gebouwd wordt.