| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Mensen zijn geen eenheidsworst

Leestijd: 2 minuten -

 

De Provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten moeten hun inwoners niet als een eenheidsworst beschouwen en benaderen. Zeker niet als ze willen dat die burgers meedenken en meepraten over beleid.

Bij Code Oranje Noord-Brabant draait alles om invloed en zeggenschap voor inwoners. Dat betekent automatisch dat we ons moeten inspannen om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken om mee te praten. En die mensen de gelegenheid te bieden dat te doen.

‘Geen gesprek over de speeltuin om 19 uur ‘s avonds’

 

Dat laatste lijkt soms niet mee te vallen. Onderzoekers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen weten er alles van. Ze verdiepten zich in hoe gemeenten burgers kunnen benaderen. Ze verdeelden de inwoners in diverse profielen. Elk profiel heeft zo zijn eigen manier van denken en doen. En dus is het voor een gemeente – maar ook voor de provincie – handig daarop in te spelen.

Het gaat daarbij niet alleen om de teksten van uitnodigingen, maar ook om de momenten waarop bijvoorbeeld bijeenkomsten worden gehouden. Wie wil dat ouders zich bemoeien met de inrichting van een speeltuin, houdt die bespreking niet op het moment dat ze net druk zijn met het naar bed brengen van hun kroost.

‘We zijn enthousiast over zo’n onderzoek’

Code Oranje Noord-Brabant is enthousiast over dit soort onderzoeken en adviezen. Daarmee gaan we voorkomen dat het altijd dezelfde mensen zijn die van zich laten horen. En dat het altijd dezelfde mensen zijn over wiens hoofden wordt beslist.

In het blad Binnenlands Bestuur is meer te lezen over het onderzoek.