| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Het midden is mild en akelig stil

Leestijd: 2 minuten -

De Volkskrant introduceert vandaag de term ‘het milde midden’. Volgens de krant is dit een grote groep landgenoten die genuanceerd en verstandig denkt over allerlei maatschappelijke en politieke vraagstukken. Dat midden is niet alleen mild, maar ook akelig stil. Code Oranje Noord-Brabant herkent het en gaat de stilte doorbreken.

Journalist Peter Giessen laat verschillende deskundigen aan het woord en dat leidt in het artikel ‘De gewone Nederlander is helemaal niet boos’ tot de conclusie dat de media een beeld creëren dat niet overeenkomt met wat er daadwerkelijk in de samenleving speelt. Wie rondhangt op Twitter en nieuwsprogramma’s kijkt, krijgt bijvoorbeeld de indruk dat er louter boze burgers zijn, die de grenzen dicht willen gooien voor immigranten of juist alle vluchtelingen willen omarmen. Tussen die uitersten lijkt het leeg.

‘Ze klagen over de druk om partij te kiezen’

In werkelijkheid is het daartussen vol. Want daartussen zit het milde midden en dat midden is stil. Citaat uit het artikel: ‘Veel Nederlanders zeggen: je moet die mensen toch helpen, maar anderzijds willen we ook niet dat er te veel vluchtelingen naar Nederland komen. Ze vinden het een heel ingewikkeld probleem en ze klagen ook over de druk van sociale media om partij te kiezen in dit debat’.

De traditionele politiek kan die druk niet weerstaan, zo blijkt. Politici laten zich verleiden om alsmaar grotere woorden te gebruiken en om nuance in te ruilen voor ogenschijnlijke fermheid.

‘Doe zelf normaal man!’

Het resultaat is dat steeds meer kiezers en andere burgers zich niet meer herkennen in de politiek. Ze blijven thuis bij verkiezingen (Provinciale Staten Noord-Brabant 2016: opkomst nog geen 48 procent) en willen geen lid zijn van een politieke partij. Terwijl die partijen, qua ledental goed voor 2 procent van de bevolking, zich wel de gelegitimeerde macht blijven voelen. En die macht gebruikt alsmaar grotere woorden. ‘Doe normaal man!’ ‘Doe zelf normaal man!’ ‘Ik zou ze het liefst persoonlijk in elkaar slaan!’

De gemiddelde burger hoort en ziet het hoofdschuddend aan. En zwijgend.

‘We geven het milde midden een podium’

Het is precies de reden dat Code Oranje werkt aan meer invloed, zeggenschap én verantwoordelijkheid voor burgers. Zo krijgen niet alleen de uitersten een podium, maar ook en vooral de mensen uit dat milde midden. De provincie gaat in onze visie belanghouders benaderen en bevragen, nog voor welke bestuurder dan ook een voorstel op papier heeft gezet. Hoe zoiets kan werken, beschreven we enkele dagen geleden: ‘Nog geen zetels, toch al succes’.