| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Nog geen zetels, toch al succes

Leestijd: 2 minuten -

Het eerste inhoudelijke succes van Code Oranje Noord-Brabant is een feit, nog voor die partij een zetel heeft veroverd. Lees over wat er gebeurt in Meierijstad.

Meier-wat? Meierijstad, een 80.000 inwoners tellende gemeente die ruim een jaar geleden ontstond uit een fusie van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. In de gemeenteraad is de lokale partij ‘Hart voor Schijndel’ bijzonder actief. Twee van de drie raadsleden van die partij staan op de kandidatenlijst van Code Oranje Noord-Brabant: Mirjam van Esch (op 13) en Laurens van Voorst (op 1). Zij hebben hun hart verpand aan, wat zij noemen, politieke burgerparticipatie. Hun verhaal wordt gehoord in de gemeenteraad en leidt tot concrete burgerzeggenschap.

En hoe. Een jaar geleden zetten ze het thema op de agenda van de lokale politiek en dat heeft afgelopen week geleid tot een proefproject dat Meierijstad meteen tot een van de meest vooruitstrevende gemeenten maakt op het gebied van burgerzeggenschap.

Raad en College gaan experimenteren met een nieuw proces met betrekking tot raadsbesluiten. Op dit moment komt het initiatief van zo’n besluit vaak van het College. En ergens tussen de presentatie van dat idee en de besluitvorming heeft dan inspraak plaats. Of niet.

In Meierijstad gaan ze het anders doen. Daar worden burgers en andere belanghebbenden gehoord nog voor het College een voorstel gaat schrijven. Op basis van zo min mogelijk randvoorwaarden (die gaan over geld of de grenzen van een bestemmingsplan bijvoorbeeld) geven inwoners inbreng en dat niet alleen: ze gaan met elkaar in gesprek en komen zo overleggend tot een gedragen plan.

Knap College en knappe gemeenteraad die daar nog aan durven te tornen.

Laurens: “Onze fractie heeft slechts drie van de 35 zetels in de gemeenteraad. Code Oranje zal vast ook geen tientallen zetels veroveren in Provinciale Staten. Maar we hebben in Meierijstad geleerd en bewezen dat je invloed hebt, ook als je klein bent. Dat je anderen kunt beïnvloeden, overtuigen en enthousiasmeren. Dat doen we in Meierijstad en dat gaan we in de provincie doen.”