| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Blog Politieke avond Studio Idee

Leestijd: 3 minuten -

Gisteren waren de nieuwe politieke bewegingen Code Oranje en Volt uitgenodigd door Studio Idee, om in Loenen aan de Vecht in debat te gaan met bewoners. Bijzonder is dat Code Oranje in de provincie Utrecht (nog) niet deelneemt aan de a.s. Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en toch hier in gesprek gaat met de bewoners.

Zonder hoge verwachtingen een volle zaal

Via de social media hadden maar liefst zeven mensen aangegeven dat ze zouden komen… dus zonder al teveel hoge verwachtingen ben ik ook gaan kijken. Zo kon ik zien hoe Matthijs Pontier, nummer vier op de lijst van Code Oranje in Noord-Holland, de bewoners van Stichtse Vecht mee zou nemen, in de wereld van een nieuwe democratie. Om 20:10 begonnen we, en de zaal was vol… zo vol, dat elders stoelen werden gepakt en iedereen toch kon zitten.

Europa begint heel dicht bij huis

Eerst was Reinier van Lanschot van de beweging Volt aan de beurt, die als Lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen in mei, vertelde wat in zijn ogen moet veranderen. Met name de manier van werken èn de democratie binnen Europa kwamen flink aan bod, zodat een goede basis was gelegd voor Matthijs. Hij nam de zaal mee in de huidige wereld, waarin veel bewoners het gevoel hebben niet gehoord te worden, niet betrokken te zijn. Hij liet zien dat Code Oranje met het inzetten van zowel e-democracy tools, het veranderen van de processen, een agenda van onderop kan inrichten. Met als positief resultaat op de korte termijn meer inspraak van de bewoners èn op de langere termijn een democratisch proces, ingericht op basis van thema’s, waarin iedereen wordt gehoord.  Mede dankzij de enorme actieve houding en vele vragen van de bezoekers, werd duidelijk dat dit onderwerp enorm speelt. Veel bewoners van de gemeente Stichtse Vecht, waar Loenen een kern van is, worstelen dagelijks met het huidige systeem.

Vernieuwen democratie is verbindende factor

Opvallend was dat vanuit alle lagen mensen aanwezig waren. Uit vele kernen van de gemeente, veel lokale politici en mensen uit het ambtelijk apparaat. Partijen als de PVDA, D’66, GroenLinks, Lokaal Liberaal en het CDA waren aanwezig en hebben druk mee zitten schrijven. Na de pauze werd door een lid van de commissie bestuurlijke vernieuwing uitgelegd, wat de gemeente nu ontwikkelt. Zowel voorbeelden waar het steeds beter gaat, als die waar nog veel aandacht voor nodig is, kwamen ter sprake. Het was een duidelijke avond, soms zelfs met emotie, waar na goede persoonlijke gesprekken nog werd nagepraat onder het genot van een drankje.

Zorgen dat iedereen gehoord wordt

Achteraf werd duidelijk dat verschillende mensen zich niet juist gehoord voelde, wat een oorzaak had in de enorm vele vragen die werden gesteld. Uiteraard is het de bedoeling dat iedereen goed aan het woord komt, en daarom zal in een grotere opzet eenzelfde avond worden georganiseerd in de gemeente Stichtse Vecht. Kortom, ik vond dit een zeer geslaagde avond, georganiseerd door Studio Idee, met weer veel positieve energie voor een volgende bijeenkomst.

Wil jij ook een avond organiseren in jouw gemeente? Dat kan! Code Oranje komt graag op bezoek om de bezoekers mee te nemen naar een wereld van Nieuwe Democratie. De website van Code oranje is: www.wijzijncodeoranje.nl en die van Volt is: www.voltnederland.org.

 

via: RTV Stichtse Vecht

 

 

Sander Jonker
BewonersStichtseVecht.nl