| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Lokale partijen in zee met nieuwe beweging

Leestijd: < 1 minuut -

De eind oktober gepresenteerde beweging Code Oranje krijgt steun van lokale politieke partijen. Onder meer partijen uit Haarlem en Schiedam hebben zich met Code Oranje verbonden. De koepel van lokale partijen beveelt de beweging ook in de aandacht van zijn andere leden aan.

Code Oranje, dat burgers met referenda en tal van andere instrumenten meer inspraak wil geven, wijst er steevast op dat dat in gemeenten al vaak lukt. De beweging telt veel burgemeesters, wethouders en raadsleden van allerhande politieke achtergrond.

Code Oranje hoopt de achterban van lokale partijen, die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in de helft van de gemeenten de grootste werden en vaak democratische vernieuwing voorstaan, voor zich te winnen. Die moet de beweging aan zetels helpen bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee in de Eerste Kamer.

Vijf lokale partijen voeren inmiddels het logo van Code Oranje. Nog eens tien staan op het punt hetzelfde te doen.