| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Nieuwe politieke beweging doet mee aan verkiezingen: Code Oranje

Leestijd: 2 minuten -

NOORD-HOLLAND – Bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen doet een nieuwe politieke beweging mee: Code Oranje. De beweging bestaat uit een grote groep politici en actieve burgers en is een initiatief van Bert Blase, waarnemend burgemeester in Heerhugowaard.

Code Oranje vindt dat de politiek ‘te veel in zichzelf gekeerd is’ en wil voortaan ‘de burgers centraal stellen’. “Het is tijd voor een nieuw geluid”, zegt Blase stellig tegen NH Nieuws. “Partijpolitiek staat vaak goede beslissingen in de weg. Het wordt tijd dat de politici de straat op gaan om de samenleving bij de besluitvorming te betrekken. Daar zit de kennis en kunde die wij als bestuurders nodig hebben.”

Lees na de video verder:

Verbinding
In de afgelopen maanden kwam de beweging in het diepste geheim bij elkaar. Blase heeft tientallen mensen vanuit alle politieke kleuren bereid gevonden om met hem mee te denken en zich bij de beweging aan te sluiten. Code Oranje wordt dan ook gevormd door mensen uit verschillende lagen van de bevolking, met allemaal hun eigen opvattingen, benadrukt Blase.

De deelnemers binnen Code Oranje gaan de komende weken de samenleving in om aan de inwoners te vragen welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Bij vraagstukken worden mensen actief benaderd om mee te denken over goede oplossingen.

Zo wordt gebouwd aan een politieke agenda, ‘van onderop’. Uit tal van voorbeelden in binnen- en buitenland blijkt volgens Blase dat dit goed werkt.

“Er is bij ons geen overkoepelend orgaan zoals een partijbestuur of -congres dat voor ons de standpunten bepaalt”, vervolgt Blase. “We delen met elkaar de overtuiging dat we onze verschillen kunnen overbruggen én dat we bij ieder vraagstuk de samenleving betrekken.”

Het kan anders
De initiatiefnemer benadrukt dat Code Oranje geen politieke partij is, maar een beweging. “Het verschil? Partijstrategie is niet leidend. We werken vanuit de inhoud en zoeken verbinding. We willen laten zien dat het anders kan dan we tot nu toe in de politiek gewend zijn”, zegt Blase.

Blase legt uit wat hij met zijn beweging hoopt te bereiken. Klik hier om het hele interview met Blase te zien.